Pentru că termoficarea nu a mai fost posibilă, iar sistemul este dezafectat total în toată Valea Jiului, cei de la Lupeni s-au gândit să transforme punctele termice din care pornea agentul termic spre casele lupenenilor, în mici afaceri. Sunt idei de afaceri cu care au venit oamenii și au solicitat spații la primărie, iar primarul i-a îndrumat spre aceste locații, acum dezafectate.
„Au fost scoase foarte multe puncte termice în licitație, pentru a sprijini investitorii. Am avut solicitări de la diverși întreprinzători, fie că au o fabrică de prelucare a fierului, a lemnului, ori alte produse și le-am scos la licitație, ca să fie reabilitate și achiziționate. Noi am făcut caietul de sarcini, acolo unde am avut solicitări și acum avem 8 puncte termice scoase la licitație. Unele chiar de 500 mp, altele de 150 mp, dar toate sunt clădiri ce se pretează la investiții mici ale cetățenilor de la noi”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Sumele cu care se vând aceste locații au fost stabilite de evaluatori specializați, așa că licitațiile pornesc de la aceste cifre. „Am aprobat în Consiliul Local, sumele evaluatorului. Am făcut o paralelă între ele și avem un preț corect pentru fiecare. Îi invităm pe cei care vor, indiferent de unde sunt, să participe la licitații. Dar noi vrem să le reabiliteze și sigur, să creeze locuri de muncă”, mai spune primarul din Lupeni.
Termoficarea a fost sistată la Lupeni în urmă cu mai mulți ani, iar ultimii locuitori ai Văii Jiului care au mai avut termoficare sunt cei din Petroșani.
Diana Mitrache