O meserie extrem de importantã cum este cea de salvator minier este acum pusã în pericol de programul de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara. Nu mai putin de 17 angajati de la Prestserv au plecat în ultima perioadã, iar dintre ei, o parte sunt salvatori. În plus, în aceastã meserie nu s-au mai fãcut noi angajãri de ani buni.

În cazul unei explozii, sau în situatii dificile, singurii care intrã în subteran sunt salvatorii mineri. Doar ei sunt abilitati sã o facã si, restructurãrile din CEH i-au decimat rând pe rând. Unii s-au pensionat, altii asteaptã sã vadã ce le rezervã ziua de mâine, dar cert este cã aceasrtã meserie, acum cã nu au mai fost evenimente grave, nu mai este luatã în calcul de cei din Complexul Energetic Hunedoara.

„Dintre salvatori au plecat doar 2, seful de statie si un salvator si ne descurcãm destul de greu, având în vedere cã alt personal din urmã  nu mai vine si de la sucursale nimeni nu îsi manifestã dorinta sã vinã la noi ca salvatori profesionisti.  Si va fi din ce în ce mai greu.  Am avut noroc cã, în ultima perioadã a fost liniste în privinta salvãrilor si activitatea a fost suplinitã cu salvatorii voluntari de la sucursalele miniere”, a declarat Gheorghe Mununar, director PrestServ din Valea Jiului.

Salvatorii minieri din Valea Jiului sunt dintre cei care, dupã explozia din 2008 de la Petrila, au fost decorati de presedintele de atunci, Traian Bãsescu. Ei sunt singurii specializati în salvarea din medii toxice si din explozii si singurii care intrã sub pãmânt riscându-si, de fiecare datã, viata. Conducerea CEH, însã, nu i-a luat deocamdatã în calcul. Asa cum nu a fãcut nici cu restul angajatilor de aici.

„Dupã intrarea în insolventã, s-a fãcut o restructurare si 17 posturi au fost desfiintate: preparator, lãcãtus, salvator, deci din mai multe categorii. Noi suntem prestatori de servicii si suntem la dispozitia sucursalelor, iar pe mãsurã ce ei îsi reduc activitatea si activitatea noastrã se va restrânge inevitabil”, a mai spus seful salvatorilor din Valea Jiului.

Nu va mai fi în viitor nevoie de foarte multi, pentru cã se tot închid unitãti miniere, dar si acestia care mai sunt acum, urmeazã sã se pensioneze. Atunci va fi cel mai greu.

„Este problemã mare cã din spate nu mai vine nimeni. Ultima serie de salvatori voluntari a fost fãcutã acum 4 ani, de atunci deloc. Prin iesirile la pensie, au plecat foarte multi si, efectiv, vom ajunge într-o mare problemã, dacã nu mai vine nimeni din spate”, a conchis Mununar.

În acest moment, la statia de salvare de la Petrosani mai sunt 15 salvatori minieri si la sucursalele miniere active mai sunt aproximativ 200 de salvatori voluntari. Toti, însã, se gândesc la pensie si disponibilizare, date fiind gravele probleme din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, iar tinerii calificati în aceastã meserie nu mai sunt.

Diana Mitrache