CEH nu are ce să vândă. De unde bani?

Complexul Energetic Hunedoara nu produce energie, nu vinde, deci nu are de unde să facă rost de bani şi, totuşi, salariile sunt la zi.
Administratorul special explică de ce sunt întârzieri la plata bonificaţiilor, pentru care minerii de la Vulcan au protestat marţi, în sala de apel.
Producţia de cărbune din Valea Jiului este la un minim istoric şi nu mai poate fi trimis câte un tren de huilă la Mintia. Situaţia este critică, iar administratorii de la CEH spun că abia reuşesc să achite salariile. „Trecem printr-o situaţie dificilă pentru că mina Lupeni este în continuare inundată, nu am scos nici azi  (n.r. miercuri 15 iulie, după 20 de zile ), apa din subteran. Mina Livezeni încă nu  produce la capacitatea la care noi o aşteptam de 700 t/zi, pentru că am avut probleme cu minerii, iar mina a fost închisă vreo 3 zile. Asta face să nu avem cantitatea de cărbune necesară, pe care să o ducem la Mintia, să o ardem şi să producem energie electrică. Nu producem energie, nu avem ce vinde, nu avem încasări, nici bani”, a spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
Minerii de la Vulcan au protestat pentru că nu au primit de 4 luni tichetele de masă şi ajutorul de încălzire, însă, situaţia economică nu le permite asta, atâta timp cât nu reuşesc să umple nici măcar un tren pe zi.
„Cam 1100 MWatti produce CEH în momentul de faţă, iar producţia de   cărbune este, din păcate, foarte slabă. Avem 600 t de la mina Vulcan, vreo 200 de la mina Lonea. Sperăm să avem şi de la mina Livezeni, cam 700 de tone, iar dacă funcţionam şi cu Lupeniul aveam  vreo 600 t. Aşa am fi avut cam 600 de tone pe zi şi puteam să trimitem zilnic câte un tren la Mintia şi am fi avut acum mai mulţi  bani”, mai spune administratorul special.  Administratorul  special mai vorbeşte şi despre datoriile  acumulate la furnizori şi cifrele sunt uriaşe acum.
„Încep să nu ne mai dea piese, vin să ceară datoriile din urmă şi trebuie să nu uităm că suntem în insolvenţă. Suntem o societate cu o datorie uriaşă. Nu greşesc când spun că e de 1,5  miliarde de euro”, a conchis administratorul special Cristian Roşu.
Cu o astfel de situaţie economică, minerii care intră zilnic sub pământ, dar şi energeticienii, chiar dacă nu toţi lucrează, toţi aşteaptă să fie plătiţi conform contractului colectiv de muncă. Din păcate, însă, bonificaţiile şi bonurile de masă vor fi achitate abia atunci când vor fi găsite sursele de finanţare.
Diana Mitrache

4 comentarii la „CEH nu are ce să vândă. De unde bani?

 • 15 iulie 2020 la 19:49
  Permalink

  cat timp sunt bani la bugetul statului,nu conteaza daca producem s-au nu,drrpturile salariale se primesc

 • 16 iulie 2020 la 06:29
  Permalink

  un limbaj de lemn, nu avem, nu dam, au protestat- adevarat manager acest electrician de plimbat bonuri de consum, bani au dar sun pentru salariile lor si ale derectorilor

 • 16 iulie 2020 la 15:57
  Permalink

  Dati odata ordonanta si scapati de 300-400 oameni. Exista toate conditiile, s-au alocat bani pentru disponibilizari, exista ordonanta cu vechime. Se pare ca totul este politic, se scurg bani spre partide pentru campanie.

Comentariile sunt închise.