CEH încearcã sã anuleze amenzile în instantã

Complexul Energetic Hunedoara încearcã sã obtinã anularea amenzilor de sute de milioane de lei, în instantã.  Dupã ce a primit a treia amendã pentru neachizitionarea la timp a certificatelor de carbon, societatea a actionat în instantã Administratia Fondului pentru Mediu – Directia Generalã de Administrare Fiscalã – Directia Evidenta Colectare – Serviciul Colectare Creante. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecãtoriei Petrosani si are ca obiect “contestatie la executare”. În paralel, la Curtea de Apel Alba Iulia, a fost înregistrat un alt dosar în care CEH este reclamant, iar Administratia Fondului pentru Mediu – pârât si are ca obiect “anulare act administrativ”. În urmã cu câteva  sãptãmâni, Complexul Energetic Hunedoara a primit o amendã de 540 de milioane de lei pentru neachizitionarea certificatelor de carbon. De trei ani nu au fost cumpãrate toate certificatele de carbon necesare termocentralelor. Mihael Melczer, fostul directorul general al CEH a achizitionat 150.000 de certificate, însã acestea au fost insuficiente.

“La 31 decembrie 2016, societatea înregistreazã un deficit de 2.811.590 certificate de emisii de gaze cu efect de serã (1.674.596 certificate la 31.12.2015), din care Electrocentrale Deva are un deficit de 1.728.727 certificate (880.818 certificate la 31.12.2015), iar Electrocentrale Paroseni are un deficit de 1.082.863 certificate (793.778 certificate la 31.12.2015)”, aratã un raport al CEH. În anul 2015, CEH a primit o amendã de peste 550 de milioane de lei, iar în 2016 amendã a fost de 740 de milioane pentru neachizitionarea la termen a certificatelor de CO2. La începutul acestui an, CEH a pierdut un proces cu Administratia Fondului de Mediu. “Admite actiunea formulatã de reclamanta Administratia Fondului pentru Mediu, în contradictoriu cu pârâtul Complexul Energetic Hunedoara si în consecintã: Obligã pârâtul sã plãteascã reclamantului suma de 14.130.424,06 lei reprezentând contravaloare certificate verzi neachizitionate pentru anul 2015, precum si la plata dobânzii legale calculatã de la data scadentã a facturii si pânã la data plãtii”, aratã o sentintã a Tribunalului Hunedoara. Societatea nu a cumpãrat nici certificatele verzi si nici pe cele de carbon.

Fondul de Mediu cere insolventa CEH

Administratia Fondului de Mediu solicitã instantei declararea insolventei Complexului Energetic Hunedoara. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Hunedoara, la sfârsitul lunii mai, însã deocamdatã nu a fost stabilit termenul de judecatã. De precizat este faptul cã dosarul insolventei CEH a ajuns la Curtea Supremã, dar nici aici nu a fost atribuit termen de judecatã, dosarul fiind în procedurã de filtru.

Monika BACIU