C omplexul Energetic Hunedoara devine partener al Universității de Medicină și Farmacie Științe și Tehnologie Georghe Emil Palade din Târgu Mureș. Complexul Energetic Hunedoara va facilita
cercetarea științifică în cadrul unui proiect cu finanțare europeană a cărui valoare este de peste 830.000 de euro.

”La întâlnirea cu doamna Popescu Florina Georgeta, şef compartiment Medicina Muncii din cadrul Spitalului Municipal Clinic de Urgenţă Timişoara, şef de lucrări la Disciplină Medicina Muncii, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara şi domnul Conf. Univ. Dr. Horaţiu Moldovan, de la Universitatea de Medicină, Farmacie şi Ştiinţe Tehnologice „Emil Palade”, disciplina Medicina Muncii şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Targu-Mures, am iniţiat demersurile pentru semnarea unui Protocol de Colaborare cu scopul de a facilita cercetarea ştiinţifică din cadrul proiectului EXIMIOUS („CARTOGRAFIEREA EXPUNERII – EFECTE IMUNE INDUSE: CONECTAREA EXPOZOMULUI ŞI IMUNOMULUI”). Este un proiect finanţat de Uniunea Europeană, format din 15 parteneri din 7 ţări, cu privire la expunerea la noxele de la locul de munca”, arată Cristian Roșu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.
Obiectivul general al EXIMIOUS este de a crea o nouă modalitate de evaluare a expunerii umane prin combinarea modalităților inovatoare de caracterizare și cuantificare a expunerilor multiple de mediu și a cartografierii efectelor imunitare induse de expunere. Noi instrumente bio-informatice vor fi
dezvoltate prin utilizarea biologiei sistemelor, inteligență artificială și învățare automată, care întâi vor combină și apoi vor analiza seturile big dată, care conectează datele de expunere cu datele clinice și socio-economice.
”Prin explorarea întregului model, de la expunere la amprenta imună, la boală în timpul vieții unei persoane, vom înțelege mai bine factorii care duc la efecte imunitare legate de expunere în diferite etape ale vieții oamenilor și identificarea celor mai critice forme de expunere și a grupurilor de persoane cu cel mai mare risc pentru a pune în aplicare acțiuni și politici preventive corecte la nivel individual, de grup și la nivelul populației”,arată descrierea proiectului.
Monika BACIU