Nu mai putin de 496 de oameni pleacã de la minele viabile si acestia vor primi sumele compensatorii, asa cum afirmã sindicalistii, însã, dacã vor, pot sã se recalifice.  ulti sunt în pragul  ensiei, dar au 45 de ani si mai pot lucra, motiv pentru care Agentiile Locale de Ocupare a Fortei de Muncã îi coopteazã pentru cursuri de recalificare. Vorbim despre cei care vor intra în somaj o perioadã, dupã disponibilizare si atunci chiar pot sã urmeze gratuit aceste cursuri.
„Unii sunt interesati de cursuri, altii nu. Cei care sunt în prag de pensionare, normal cã sunt mai putin interesati. Dar, în aceastã etapã a concedierilor, am avut mai multi mineri mai tineri, care sunt interesati de cursuri si bãrbatii se intereseazã de constructii, montatori pereti, zidari, sudori, dulgheri”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Având în vedere cã abia acum, în decembrie intrã în evidentele ALOFM, nu mai au sanse sã li se ofere un curs destinat somerilor. Totusi, dacã vor, pot opta pentru unul, în anul 2018sã se recalifice.
„Sunt chestionati despre dorinta lor de a participa la un curs si chiar despre ce curs doresc si vor fi prinsi în 2018”, a precizat sefa ALOFM Petrosani.
Centrul de formare profesionalã din Petrosani a organizat în 2017 cursuri mai mult pentru femei. Acestea au optat pentru meserii precum: confectioner, operator calculatoare, vânzãtori, inspectori resurse umane. Si dulgheri, electricieni, instalatori gaz au fost cursuri pentru bãrbati.
„Din absolventii cursurilor de formare, cel putin jumãtate se încadreazã în muncã. Este un indicator pentru noi. Tinem mult cont de solicitãri si, spre exemplu, în acest an am avut solicitãri pentru cursuri de limba englezã si am organizat cursuri, am avut si de administratori de pensiuni turistice si am fãcut.  Tinem cont si de doleantele angajatorilor si, dacã nu prea avem oameni pregãtiti, îi îndrumãm pe someri spre ele”, a conchis Judith Babtan.
Minerii de la minele viabile ale Complexului Energetic Hunedoara pleacã acum cu salarii compensatorii, iar unii ies la pensie. Totusi, sunt printre ei si mineri care nu vor îndeplini conditiile de pensionare si atunci acestia sunt în vizorul celor de la centrul de formare profesionalã, care vor cãuta sã le afle optiunile.
Diana Mitrache