P entru prima dată de la înființare, Complexul Energetic
Valea Jiului a produs, în această săptămână, energie. În medie, vânzarea de energie aduce complexul la linia de
plutire, cu sume zilnice ce intră în conturi, de peste 770 de mii de lei.
De altfel, și în diagrama națională, cărbunele ajunge pe locul III, la producția de energie, odată cu pornirea termocentralei de la Paroșeni.
Eusebiu Durbacă, directorul general al Complexului Energetic Valea Jiului a adunat stocuri de la fiecare unitate minieră din Valea Jiului și a pornit de luni, de la ora 15,00, Termocentrala Paroșeni. Și a și produs și vândut energie electrică. Și asta a adus și primii bani în conturi. În medie, peste 770 de mii de lei, zilnic.
Potrivit datelor furnizate de conducerea Complexului Energetic Valea Jiului, în 21 noiembrie 2023, Complexul Energetic Valea Jiului a vândut 1263,2 MWh, și a încasat pe piața de energie 779.073,85 de lei. Iar în 22 noiembrie, au intrat în cont 795.829,33 de lei. Complexul a produc 1304,8 MWh.
Minerii au adunat un stoc de huilă de aproximativ 10.000 de tone de huilă, în condițiile în care zilnic, cele 4 mine produc cam 400 de tne maxim. Și a consumat, tot zilnic, 1300 – 1400 de tone.
Termocentrala de la Paroșeni va funcționa și vineri, în această săptămână, în același ritm. Și, pentru că alături de Complexul Energetic Oltenia, a intrat pe piață și complexul din Valea Jiului, se observă un salt și în sistemul energetic național, unde producția de energie pe bază de cărbuni a ajuns pe locul III. Joi dimineață, aproape 19,5 % din producțăia de energie era din cărbuni. Pe primele locuri se clasează producția pe sistem hidro și hidrocarburile.
Diana Mitrache