Î ntre 40 de mii și 90 de mii de euro ar urma să coste studiile de fezabilitate, așa încât, la Paroșeni să nu fie produsă energie doar pe huilă. Este alternativa pe care mizează toți pentru a susține producția de energie la Termocentrala Paroșeni. Doar că acum ar trebui căutată și soluția financiară.
Energie pe gaz sau fotovoltaice, la Paroșeni, este soluția în Valea Jiului. Dar abia acum se poartă discuții între minister și firmele care ar urma să investească aici. Și au fost găsite și cele care să poată întocmi aceste studii. În zilele următoare vor avea loc discuții, spun cei de la Complexul Energetic Valea Jiului.
„Am demarat cererile de oferte pentru studiile de fezabilitate în ceea ce privește panourile fotovoltaice pentru termocentrala Paroșeni. Vorbesc de perimetrul de acolo și de un grup pe gaz pentru Termocentrala Paroșeni”, a spus Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
Toate, însă, costă bani, iar cei de la complexul energetic din Valea Jiului nu au și nici nu pot aloca din fondurile pe care le primesc. Așa că și aceste lucruri trebuie lămurite.
„Noi am primit cam de la 3 firme cât ar costa studiile de fezabilitate. Nu știu firmele, dar una ne cere pe studiile de fezabilitate undeva la 45.000 de euro, alta 90.000 de euro. Dar noi, fiind pe program de închidere, nu putem face investiții, adică nu vom putea achita aceste studii din ajutorul de stat. Probabil, vo plăti din neutralizarea cărbunelui, adică arderea lui la Paroșeni”, mai spune Durbacă.
O variantă ar fi banii ce vin pe Tranziția Justă în Valea Jiului, iar o alta ar fi legată de posibilitatea ca studiile să fie plătite de cei care vor investi, firmele pe gaz, sau fotovoltaice, în parteneriat cu Complexul Energetic Valea Jiului.
Liderii minerilor și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la acest aspect și au cerut întrevederi, la rândul lor, cu reprezentanții Ministerului Energiei.
Diana Mitrache