C ontribuția cărbunelui la Sistemul Energetic Național pare să fi crescut. Guvernul arată că minele din Valea Jiului au o contribuție semnificativă la reglarea SEN.

”Cărbunele reprezintă o sursă importantă de producere a energiei electrice, acoperind în medie între 17,35%, în anul 2020 și 19,66 %, la nivelul datei de 31 martie
2022, din producția totală de energie electrică la nivel național. În prezent, puterea instalată în capacitățile de producție a energiei electrice pe bază de cărbune este de 2812.2 MW, situându-se pe locul 4, după hidro, eolian și hidrocarburi. Întreruperea bruscă a producției de cărbune, prin imposibilitatea continuării activității CE Hunedoara SA aflată în insolvență, și nepreluarea rapidă a activelor funcționale energetice de către CE Valea Jiului SA, respectiv necapitalizarea rapidă a celei din urmă, creează un deficit energetic brusc în sistem, influențând preturile la energie și echilibrul energetic. De aceea, asigurarea continuității activității miniere și de producere a energiei electrice, prin acordarea unui ajutor de stat, sunt vitale pentru garantarea echilibrului energetic în SEN”, arată documentul postat pe site-ul Guvernului.
H uila, nesemnificativă la Sistemul Energetic Național
Documentul, postat pe site-ul Ministerului Mediului în anul 2020, arăta că huila are o contribuție nesemnificativă la Sistemul Energetic Național.
”Contextul și structura
CEH, starea tehnică necorespunzătoare și gradul ridicat de uzură al anumitor active energetice și miniere ca urmare a
lipsei investițiilor precum și situația financiară dificilă în care se află
societatea limitează implementarea unor măsuri viabile de redresare, singura posibilitate în opinia CEH de continuare a activității de producere a energiei electrice pentru sistemul electroenergetic național (SEN) precum și asigurarea energiei termice pentru orașele din Valea Jiului fiind aplicarea procedurii de dare în plată a activelor funcționale. Cu o putere instalată de 150 MW și o putere netă de 130 MW, centrala Paroșeni asigură în prezent sub 0,5% din necesarul național, CEH livrând în SEN sub 1.5% din energia produsă de centralele electrice
dispecerizabile în primele 3 luni ale anului 2020”, arată documentul postat pe site-ul Ministerului Mediului.
Monika BACIU