Cãrbunele de la CEH adus din Africa, via portul Constanta

Primele vagoane cu cãrbunele din import au ajuns la termocentrala Mintia. Huila, cu o putere caloricã mare, vine din Africa, via portul Constanta.  Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de 163 de mii de tone de cãrbune pânã la  data de 15 noiembrie, conform programului de iarnã 2017-2018. Directorul general al CEH, Viorel Stancu spune cã s-au fãcut si studii privind calitatea cãrbunelui din import.
“O sã aparã si o hotãrâre de Guvern pentru trecerea iernii, suntem prinsi în hotãrârea de Guvern cu o cantitate de 163 de mii de tone, stoc la 15 noiembrie. Acest stoc va fi o parte contractat, asta înseamnã cumpãrare si din alte surse, nu neapãrat din import. Poate fi si intern. Avem contractatã o cantitate de 60 de mii de tone de cãrbune, contract care se deruleazã deja si au început sã ajungã la Mintia primele garnituri de tren cu acest cãrbune cumpãrat de la firma Vitol, e adus din Africa de Sud, prin intermediul portului Constanta. E cãrbune bun calitativ, am fãcut si niste experimente de ardere cu acest cãrbune. Nu e acelasi cãrbune de acum 3-4 ani de zile si randamentul este foarte bun”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
În plus, în sedinta Consiliului de Administratie care va avea loc vineri, Viorel Stancu precizeazã cã va sustine un material prin care va solicita aprobarea unui nou import.
“În Consiliul de Administratie de vineri vom sustine un nou material prin care sã se aprobe demararea cumpãrãrii cantitãtii rãmase de cãrbune pentru constituirea acestui stoc, dar nu va fi constituit fizic, ci va fi pe bazã de comenzi pe care le vom stabili cu furnizorul, cel care va fi intern sau extern. Noi ne-am propus ca în perioada de iarnã sã functionãm la o capacitate destul de mare si pentru capacitatea asta ne asigurãm un stoc de 160.000 de tone de cãrbune conventional, cãrbune care are 7 Gcal/tonã, cãrbunele dacã nu va avea 7 Gcal/tonã pentru cã se gãseste foarte greu si trebuie preparat, e posibil cã gãsim cãrbune cu 4-5 Gcal/tonã. În functie de gigacaloriile pe care le contine cãrbunele vor fi 180.000, 200.000 de tone de cãrbune conventional”,  a mai spus sursa citatã.
Productia de cãrbune din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este undeva la putin peste 2000 de tone pe zi, însã costurile de extractie sunt ridicate, comparativ cu cel al cãrbunelui din import.
“Noi, pe Valea Jiului pânã când functioneazã si SNIM mergem cu o productie medie pe CEH de 2000 t/zi, media pe luna septembrie este 2019 t/zi. Cãrbunele pe care l-am cumpãrat este de 56,6 – 59 lei/ Gcal, dar asta mai implicã niste costuri cu transportul, vamã, ajungem la 62-63 de lei în termocentralã la Mintia, iar cãrbunele nostru intern depinde de fiecare unitate minierã, variazã între 80 lei si 130 lei/Gcal”,  a mai spus Viorel Stancu. Sezonul de iarnã trecut, a fost primul în care CEH a functionat fãrã a recurge la import.
Monika BACIU

3 comentarii la „Cãrbunele de la CEH adus din Africa, via portul Constanta

 • 26 septembrie 2017 la 20:51
  Permalink

  Stancule , faceti investiti la EM Vulcan si EM Livezeni pentru a deveni rentabila extractia de huila in valea jiului .

 • 26 septembrie 2017 la 22:40
  Permalink

  super noi importam si inchidem minele noastre cel mai suuuperrr.

 • 27 septembrie 2017 la 07:46
  Permalink

  Absolut normal. Luam carbune ieftin si renuntam la exploatarile nerentabile de carbune.

Comentariile sunt închise.