Politia Românã, alãturi de organizatii din tara noastrã si agentii de aplicare a legii din Bulgaria si Ungaria, este parte a  campaniei regionale a OSCE de sensibilizare împotriva violentei bazate pe gen.
Începând cu 25 noiembrie 2019 – Ziua Internationalã pentru Eliminarea Violentei împotriva Femeilor, Unitatea pentru Probleme Strategice ale Politiei din cadrul Departamentului Amenintãri Transnationale al OSCE lanseazã o campanie regionalã de sensibilizare împotriva violentei bazate pe gen în Bulgaria, Ungaria si România, ce se va derula pe parcursul a 16 zile de activism în acest domeniu.
Campania constituie ultima fazã a proiectului Strategii si Practici Eficiente de Justitie Penalã pentru Combaterea Violentei de Gen în Europa de Est, proiect implementat în ultimii doi ani în cele trei tãri. Activitãtile vizeazã atât politistii, cât si publicul, inclusiv victimele si fãptuitorii.
„Este important sã ne dãm seama cã niciun lant nu este mai puternic decât veriga sa cea mai slabã. Lupta împotriva violentei bazate pe gen trebuie sã depãseascã sistemul de justitie si sã angajeze si societatea civilã ”, a declarat Jan Mill, managerul de proiect.
În cadrul campaniei, politistii vor fi echipati cu ghiduri de buzunar. Acestea le vor fi de folos în recunoasterea cauzelor, semnelor, semnalelor si efectelor violentei bazate pe gen, ajutându-i sã adopte o atitudine mai sensibilã fatã de victimele acestui fenomen.
Afise, spoturi TV si radio vor fi, de asemenea, publicate în scopul de a sensibiliza publicul si de a încuraja raportarea cazurilor.
,,Violenta în familie, fie ea emotionalã, fizicã sau de orice altã naturã, provoacã traume victimelor si celorlalti membri ai familiei”, a declarat Angela Chirvãsutã, ofiter specializat pe prevenirea violentei domestice din cadrul Politiei Române. ,,Politia Românã intervine pentru protejarea grupurilor vulnerabile si pentru sensibilizarea cetãtenilor contribuind astfel la schimbarea mentalitãtii care perpetueazã comportamentul abuziv în familie.” Campania va promova liniile de asistentã gratuitã disponibile în cele trei tãri. Agnes Nemeth, sefa departamentului de prevenire a criminalitãtii din cadrul Directiei Generale de Politie din Ungaria, a declarat: „Politia încurajeazã cetãtenii sã ia mãsuri pentru a pune capãt violentei. Trebuie sã colaborãm cu cetãtenii pentru a ajuta victimele. Misiunea noastrã ar fi limitatã fãrã o cooperare strânsã cu societatea.”
Campania este sustinutã de România: Inspectoratul General al Politiei Române, Agentia Nationalã pentru Egalitatea de Sanse, Asociatia Anais si Fundatia Sensiblu. Bulgaria: Ministerul de Interne, Directia Generalã a Politiei Nationale, Institutul National de Justitie si Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie. Ungaria: Directia Generalã a Politiei Nationale si OKIT – Serviciul National de Gestionare a Crizelor si Informatiilor Telefonice.