Bursa spagilor de la Universitatea Petrosani

Potentialul flagrant pe care procurorii si politistii au vrut sa-l organizeze in cazul profesorului Emil Biber de la Universitatea din Petrosani – care insa nu a luat banii pe care organele de cercetare sustin ca i-ar fi pretins de la un student – a scos la iveala o adevarata bursa a spagilor pe care le platesc multi studenti pentru a promova unele examene.

Se pare ca s-a spart buba in cazul Universitatii Petrosani, institutie de invatamant superior

vizata de doua anchete derulate de procurorii si politistii hunedoreni. Iar cazul profesorului Emil Biber, la domiciliul si biroul caruia au fost organizate doua perchezitii, pare sa fie doar varful de aisberg.

Reamintim ca Biber a fost reclamat de un student din anul IV ca i-ar fi cerut mita suma de 520 de lei pentru a promova examenul la Eficienta Investitiilor, materie pe care o preda profesorul universitar.

Numai ca studentii spun ca nu este singurul in aceasta situatie si ca o serie de alte cadre didactice dau examenele pe spagi. Sumele merg de la 50 de lei, pentru examene mai usoare, pana la 100 de euro si asta in functie de cati studenti sunt in grupa si suma finala rezultata pe care o primeste profesorul.

Mai mult, in cazul unui cadru didactic cu vechime, unul dintre cei mai temuti din Universitatea Petrosani, suma ajunge pana la 200 de euro pentru promovarea unui examen. Surse din interior spun ca cele mai mari afaceri se fac cu lucrarile de stat.

Putini ar fi studentii care isi mai fac singuri proiectele si prefera sa le cumpere „la cheie” de la profesorul coordonator, pentru 1.000 – 1.500 de lei/ lucrare.

Iar asta in conditiile in care un profesor poate coordona si 40 de studenti pe an, ceea ce inseamna cu adevarat castiguri consistente. Precizam, insa, ca toate aceste declaratii sunt facute sub protectia anonimatului, mai ales ca – se spune prin Universitate – ca oricum cazul lui Emil Biber a dat sesiunea de examene peste cap.

Problema, discutata in Senatul Universitatii

De cealalta parte, conducerea Universitatii Petrosani recunoaste ca zvonuri exista, insa spune ca nu a fost depusa pana acum nici macar o sesizare scrisa.

„Pana acum, nu a venit nimeni sa se planga, iar pe vorbe nu pot sa iau masuri. Trebuie sa avem un document scris, pentru ca, pana la urma, ne putem trezi si dati  in judecata”, a declarat Rectorul Universitatii Petrosani, Aron Poanta. Chiar si in aceste conditii, in sedinta Senatului Universitatii de saptamana viitoare se va discuta si acest aspect. „Se va discuta aceasta problema si la nivel macro cu conducerea

universitatii si a facultatilor.  Oricum, demersuri au mai fost facute si s-au discutat problemele respective”, a declarat Prorectorul UPET, Marius Marcu.

Carmen Cosman

3 comentarii la „Bursa spagilor de la Universitatea Petrosani

 • 29 iunie 2012 la 08:26
  Permalink

  Daca politia isi face datoria cu adevarat peste cateva luni vor fi anunturi la mica publicitate de genul: „Universitatea Petrosani angajeaza in regim de urgenta profesori!”

 • 29 iunie 2012 la 08:58
  Permalink

  In puscarie este locul lor.

 • 29 iunie 2012 la 20:34
  Permalink

  Profesori de la Universitatea Petrosani trebuie dati afara ca sunt spagari care sau imbogatit pe nemunca,puturosi si curvari nesimtiti.

Comentariile sunt închise.