B iserica Romano-Catolică Sfânta Varvara din Petroșani, un monument istoric din anii 1800, este acum obturată de o construcție cu termopane ce ajunge să depășească înălțimea monumentului. Inspectorii în construcții spun că muncitorii nu ar trebui să mai construiască acum.

Primăria încă nu a dat un răspuns oficial, iar cei de la biserică spun că nu înțeleg cum a fost posibil ca această construcție să fie autorizată. În Petroşani prima slujbă de rit romano-catolic a avut loc în data de 25 martie 1871, ea fiind oficiată de preotul din Haţeg. La 15 august 1886, ora 17, în prezenţa episcopului se pune şi se sfinţeşte piatra de temelie a noii biserici. Biserica va fi terminată şi sfinţită în 13 iulie 1887. Primul preot paroh al bisericii romano-catolice a fost Piringer Jószef, care a păstorit această comunitate între anii 1891-1921.
Doar că acest monument istoric, cuprins în istoria locului, este acum umbrit de o construcție cu termopane și bolțari, muncitorii lucrând frenetic la ridicarea ei. Cei din biserică sunt absolut revoltați.
„Oamenii de la biserică, și nu doar ei, inclusiv cei care trec pe acolo, critică acest lucru, această construcție, care, să mă ierte Dumnezeu, nu își are locul și rostul lângă un monument care este Biserica Romano-Catolică din Petroșani. Acea biserică a fost construită în 1887, din banii minerilor și cu contribuția lor și cu munca lor. I s-a dat și hramul Sfânta Varvara, datorită specificului zonei, iar acea construcție nu se încadrează de niciun fel cu arhitectura zonei. Sunt total nemulțumit din acest motiv. Vreau să știu pe ce bază s-a dat acea autorizație de construcție”, a spus Francisc Gerschner, Consilier Local la Petroșani.
Inițial, aici a fost un garaj și, teoretic, garajul trebuia demolat. Nu există nicio plăcuță de pe care să afli cine lucrează și ce face, iar cei din Primăria municipiului Petroșani, deși le-am cerut pe Legea 544 privind liberul acces la informațiile publice un răspuns, încă nu l-au dat. Ne explică cum stau lucrurile cei de la Inspecția de Stat în Construcții (ISC).
„La noi, la ISC, s-a anunțat începerea lucrărilor anul trecut, pentru lucrarea de extindere a unui garaj și transformarea în spațiu comercial, în baza unei autorizații emise de către Primăria Petroșani. Cei de la primărie au făcut un control și și-au dat seama că nu se respectă ceea ce era în proiect, adică, extinderea garajului nu s-a făcut, ci s-a demolat și s-a dat o amendă contravențională și au emis un nou certificat de urbanism. Acum, proprietarul trebuie să aibă oprite lucrările până la obținerea unei noi autorizații de construire pe ceea ce au făcut”, a precizat Codruța Moldovan, inspector la ISC Petroșani.
Și chiar dacă percepția ochiului este alta, specialiștii susțin că, acea construcție se și încadrează în peisaj „Conform PUG-ului, este zonă de instituții publice și servicii, deci are voie”, au spus cei de la INS Petroșani.
Construcția ce cândva era un garaj, se înalță acum incredibil de mult și trecătorii sunt oripilați de felul în care va arăta zona. Este undeva la marginea DN 66, un loc frecventat de turiști, în apropierea centrului de informare turistică chiar și se ridică, în ciuda oricăror impedimente, chiar și atunci când organele abilitate dictează oprirea lucrărilor.
Diana Mitrache