Specialiștii de la Apele Române monitorizează de câteva zile tot ce înseamnă construcția
barajului de la Valea de Pești. Nu sunt fisuri, dar, pentru că unda seismică
s-a propagat dinspre Gorj, spre Valea Jiului, trecând
și peste acest obiectiv strategic, situația este sub observație.

Tot ansamblul construit al barajului a fost verificat de la suprafață, s-au căutat fisuri și în puțurile adânci, aflate sub apă, iar cei de la Apele Române fac astfel de verificări mai des acum, după ce trei cutremure de pământ au fost înregistrare în imediata vecinătate a construcției hidrotehnice.
„Barajul este în siguranță. Am făcut observații vizuale după cutremure și nu s-au semnalat modificări de niciun fel. Nici în coronamentul barajului și nici în construcțiile auxiliare, cum sunt casa puțurilor, casa vanelor. Drenurile, care sunt sub observații zilnic, se încadrează în parametri, nu s-au produs modificări de niciun fel în funcționarea barajului, de niciun fel”, a spus Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Astfel de construcții de apă sunt proiectate, așa cum spun specialiștii, și pentru a face față seismelor mari. Iar cel de la Valea de Pești nu a fost afectat pănă acum.
„Barajul a fost proiectat în 1965, iar în 1967 a început execuția lui, care a durat până în 1973. Cutremurul major care a fost semnalat în România a fost în 1977. A fost proiectat cu un grad de siguranță foarte mare, fiind un baraj de arocamente, care se comportă foarte bine în asemenea situații. Și, mai mult decât atât, la studiul geologic, s-a avut în vedere și această posibilitate în caz de cutremur. Așa că este proiectat și executat în condiții de siguranță maximă”, mai spune Sorin Corici.
Specialiștii fac zilnic observații, atât la suprafață, cât și la casa puțului, care, spre exeemplu se află la o adâncime de 50 de metri, dar și la casa vanelor. Nu sunt modificări, așa că aceste seisme nu au pus în pericol acumularea uriașă de apă de la Valea de Pești.
Diana Mitrache