Două acumulări de apă din Valea Jiului vor fi verificate de specialiști, iar cel de la Mihăileni încă așteaptă avizele. În plus, cei de la Apele Române dau asigurări că barajul de la Valea de Pești este sigur.

Totul, în contextul național în care acumulările de apă sunt atent monitorizate, din cauza problemelor de la Roșia Montană.
Potrivit unei decizii adoptate, se desemnează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională Apele Romane şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, să efectueze, în regim de urgenţă, controale/verificări de specialitate privind calitatea construcţiei şi siguranţei în exploatare a barajelor. Acţiunile de control/verificare se desfăşoară la barajele încadrate în categoriile C şi D, indiferent de deţinător.
„În zona noasteră, a Văii Jiului, avem două baraje de importanță C și D. Este vorba să facem o verificare în teren după incidentele de la Barajul de la Roșia Montană. Vorbim, deci, despre barajul ce aparține de primăria Lupeni, și anume, Barajul Mutu Straja. Termenul de verificare este până în data de 20 octombrie. Și, mai vorbim despre barajul cu priză de la Câmpu lui Neag, care alimentează Barajul Valea de Penti, printr-o aducțiune cu apă, pentru suplimentarea debitului. Deci, în Valea Jiului, avem două baraje care urmează să fie verificate de comisia de verificare”,
a declarat Sorin Corici,
șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
La Straja, barajul are o capacitate de maxim 5.000 mc, iar cel de la Câmpu lui Neag de 3.000 mc.
Iar Barajul de la Valea de Pești este unul dintre cele mai sigure, așa cum spun specialiștii. „Este de o impotanță deosebită, de
categorie B, intrând în
categoria marilor baraje din România. Este verificat și deține autorizație de punere în siguranță. Nu sunt
probleme, mai ales că noi am înlocuit vrecent vanele de la golirea de fund”, a mai spus Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Controalele se realizează până cel târziu la data
de 20 noiembrie 2022, iar în termen de 10 zile de la emiterea hotărârii, instituţiile centrale sau organizaţiile publice precum şi cele de la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, pun la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne listele nominale ale barajelor încadrate în categoriile C şi D, aflate în administrare.
Tot în județul nostru, însă, este și barajul de la Mihăileni. Prefectul județului a vorbit despre acesta.
„Din păcate, anumite organizații fac fel de fel de presiuni și reclamații pe teme de mediu. Vom vedea, în urma acelor reclamații, dar noi, ca instituție a
prefectului, tragem acum
un semnal de alarmă.
De altfel, am și trimis către Guvernul României, o scrisoare deschisă, din partea Comitetului pentru Situații de Urgență, ca să facem
presiune ca acel baraj să fie terminat integral. Precizez că anul trecut, corpul barajului a fost terminat, urmează să mai fie terminate lucrările adiacente”, a precizat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Controalele/verificările barajelor urmăresc acum performanţa privind
calitatea în construcţii, stărea de siguranţă în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existenţa şi funcţionalitatea aparaturii de monitorizare, control şi avertizare, precum şi riscurile la care sunt expuse.
Diana Mitrache