Bani pentru omenii din Hunedoara, ca să scape de urşi şi lupi

Pentru că sălbăticiunile dau mereu atac la gospodăriile oamenilor, aflate la poalele munţilor, Administraţia Fondului de Mediu va finanţa un program pentru achiziţionarea de garduri electrificate. Valea Jiului, dar şi întreg judeţul Hunedoara se află în acest proiect.
S-au înmulţit urşii care îşi fac apariţia în zonele locuite, iar autorităţile anunţă o măsură de protecţie. Administraţia Fondului de Mediu va finanţa instalarea de garduri electrice pentru case, stâne şi livezi.  Noul program al Ministerului Mediului,  Apelor şi Pădurilor este adresat populaţiei din 26 de judeţe, printre care şi Hunedoara, dar şi vecinii de la Gorj.
Fiecare fermier poate primi 2000 de lei sub forma unui kit ce conţine un gard electrificata ce poate fi montat de jur împrejurul gospodăriilor ce sunt atacate de urşi, lupi şi alte sălbăticiuni. Omenii pot pune cete garduri electrificate în zonele în care îşi ţin stupii, animalele, stânele, culturile agricole, pentru a le feri de sălbăticiuni. Doar în Valea Jiului au fost semnalate periodic animale sălbatice, urşi, dar şi lupi, care au atacat ciobani, dar şi care au distrus stupii, ori au mâncat oile localnicilor.  Despăgubirile sunt foarte mici pentru cei păgubiţi, ina, un  astfel de gard i-ar ajuta enorm.
În Valea Jiului, apicultorii au pus deja garduri
Timp de 3 zile, vara trecută, un urs a coborât din Pasul Vâlcan într-o stupină de pe lângă telegondola de la Vulcan şi a distrus mai mulţi stupi. Crescătorul spunea că avea stupi cu miere, dar şi stupi  în care se formau noi generaţii de albine şi că acolo ursul a dat atacul trei nopţi la rând. „A plecat în căutare de hrană şi a găsit stupina şi s-a alimentat de aici. Financiar nu am calculat, dar e o pagubă de vreo 1.500 – 2.000 de lei, cam aşa. Am pierdut mai mult acele regine, mătcile, unele selecţionate, pe care le-am achiziţionat  de la Institutul apicol din Bucureşti, care au început să depună puiet şi urma să iasă albinele culegătoare, pentru sezonul de cules din toamnă şi asta e paguba noastră cea mai mare. Nu mai putem reface puietul în câteva luni”, spunea, vara trecută, Benoni Ianc, apicultorul care a găsit ursul în propria gospodărie.
Pagubă este una uriaşă şi omul, după ce a filmat sălbăticiunea de mai multe ori, cu o cameră de supraveghere, şi-a luat măsuri de precauţie şi şi-a înconjurat stupii cu un gard electrificat, la tensiune medie, care a alungat temporar urşii. „După discuţiile pe care le-am avut cu colegii din ţară, pe forumurile apicole, spuneau că şi ei practică şi ei acest sistem de protecţie cu gard electrificat”, a spus omul.
Nu este singurul care a păţit aşa ceva. Domnul Gârjoabă, un alt apicultor din Petroşani, a avut, la rândul său, pagube uriaşe. Acum a pus şi el gard electrificat, pentru că paguba este mare şi omul s-a adresat instanţei de judecată. Asta, pentru că statul îi dă o sumă infimă, drept despăgubire.
„A venit şi la gardul electric, a luat contact cu el şi de atunci nu a mai trecut pe la noi, dar problema este că nu ne despăgubesc. Am calculat şi despăgubirea lor este de 18 lei pentru un stup. Atât valorează stupul, cutia plus albinele. În mod normal, un stup, fără cutie, pe 10 rame, este în jur de 810 lei minim.  Este 20 de lei 1 kg de miere. Deci eu nu primesc nici valoarea unui kg de miere”, a precizat Dumitru Gârjoabă, un alt apicultor, care s-a trezit, prin iunie 2019, cu stupii distruşi de un urs, pe Sălătruc.  Ministrul Mediului a anunţat că anul acesta va deconta 1.000 de kituri, în valoare de 2.000 de lei fiecare, care cuprind atât generatorul de impulsuri cât şi firul care electrocutează uşor musafirii nepoftiţi.
Vor putea depune solicitări de finanţare nerambursabilă doar românii din 26 de judeţe: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea.
Diana Mitrache

3 comentarii la „Bani pentru omenii din Hunedoara, ca să scape de urşi şi lupi

 • 10 august 2020 la 09:10
  Permalink

  iauzi ce stire poate ne spune si noua apicultorul de unde cumparam miere cu 20 lei kilu?

 • 10 august 2020 la 12:49
  Permalink

  a vrut sa spuna cu 20 de euro…..

 • 10 august 2020 la 21:18
  Permalink

  Daca nu va sune apicultorul,va spun eu,gasiti miere la 2o lei kg la Kaufland,la Lidl.Ati incercat si nu ati gasit,sau doar simtiti nevoia sa va bagati in seama?

Comentariile sunt închise.