C u barca și caiacul în sala de marmură a Primăriei Petroșani. Așa a ales Avram Iancu să își lanseze cartea în care a povestit cum a înotat el pe Rin pentru ca România să intre în Schengen. Și, cei prezenți i-au spus că dacă acum avem acest acord pe apă și în aer, nu ar strica să facă un drum pe jos, spre Bruxelles.

E vorba de barca pneumatică al cărei motor a fost furat în timpul celor două luni în care Avram Iancu a înotat în Rin, și de caiacul care s-a izbit de un obstacol în mers, de oamenii care l-au însoțit și de cei care l-au susținut. Așa și-a lansat, bibliotecarul Avram Iancu Marius, la Petroșani, cartea „Provocarea Rinului”. „E o carte de aventuri, o punte de legătură între momentul evenimentelor pe care le-am descris în prima carte – „Schimbarea ești tu” și aces moment. Știți că am mai avut și alte aventuri, unele chiar tari. Am realizat și cel mai lung înot, ca durată de timp, în România – 36 de ore și 29 de minute. Dar cartea descrie aventura mea de pe Rin, de la km 0, până la Marea Nordului, 1032 de km, în 48 de zile”, ne-a spus Avram Iancu.
A vrut astfel să își aducă și el contribuția, în felul lui unic, la aderarea României în spațiul Schengen.
Și se pare că i-a reușit, dacă este să fim
sinceri, lucru punctat și de cel care îl susține de la Petroșani. „Avram Iancu este
bibliotecarul care a reușit, singurul din România și poate chiar din lume, care a reușit să ducă ideile din cărți și din biblioteci, în viața reală. Cine se gândea? De multe ori îl întreb de unde are ideile astea. Chiar dacă a contat 10%, 5%, 1%, ori 0,01% faptul că România intră în spațiul Schengen pe cale aeriană și pe apă, înseamnă pentru noi că e un promotor. Și, poate, se apucă, iar noi îi dăm concediu, să plece pe jos până la Bruxelles și la vară să intrăm în Schengen. Merg și eu pe ultima sută de km, că nu am timp, că e un an complicat”, a zis Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
„S-a luptat cu Dunărea, cu Canalul Mânecii, cu Rinul și se luptă cu mințile oamenilor să transforme deciziile care se iau la un moment dat. Și Badea Cârțan mergea pe jos să convingă imperiile alea mari”, l-a
completat Călin Petru Marian,
prefectul județului Hunedoara, care a spus că l-a susținut pe Avram, pentru inițiativele lui deosebite.
Avram Iancu, un bibliotecar din Petroșani a povestit aventura lui în cartea ce o dedică un scop uriaș: intrarea în spațiul Schengen, iar la aventura lui au participat și oameni fără de care acest lucru nu era posibil.
„Pe Rin a fost formidabil că am răspuns la o inițiativă extraodinară, pusă la cale de prietenul meu Avram, pe care am avut onoarea să îl susțin și la capătul Dunării. Atunci când am fost provocat de el să merg pe Rin, mi s-a părut cea mai grozavă inițiativă”, a spus Nelu Căpămână,
caiacistul care l-a însoțit.
Cartea lui a ieșit recent de sub tipar la
editura Exclusiv, iar cei care o cumpără să pot bucura de faptul că, în paginile ei, sunt inserate coduri QR, pe care, dacă le scanezi cu un telefon mobil, te duc în spațiul virtual unde sunt postate filme ce ilustrează exact povestea din capitolul respectiv.
Diana Mitrache