Administratie

Autoritãtile din Gorj, sedintã de lucru pe marginea lucrãrilor hidrotehnice din Defileul Jiului

 

Lucrãrile hidrotehnice din Defileul Jiului impun mãsuri de securitate. Amenajarea hidrotehnicã din zona Livezeni – Bumbesti Jiu a convocat autoritãtile la o sedintã de lucru.

Prefectul judetului Gorj, Cristinel Rujan, a participat la o sedintã de lucru ce a avut ca temã “Mãsurile ce se impun în zona Livezeni – Bumbesti-Jiu pentru evitarea unor potentiale situatii de blocare a circulatiei rutiere si feroviare, precum si a amenajãrilor hidrografice în aval”.

Amenajarea hidroenergeticã de pe Jiu presupune construirea unui baraj si a unei microhidrocentrale la Livezeni si a 2 centrale hidroelectrice la Dumitra si Bumbesti Jiu. Lucrãrile au început în 2004 si sunt realizate în proportie de aproape 90 %. Costurile sunt estimate între 150 si 200 de milioane de euro. Proiectul a fost blocat de Justitie în 2017 întrucât nu avea studiu de impact asupra mediului.

Pe site-ul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului au fost postate

completãri ale memoriilor de prezentare, unul pentru

continuarea lucrãrilor la amenajarea hidroenergeticã de pe Jiu, al doilea pentru punerea în sigurantã a lucrãrilor.

Specialistii de mediu au concluzionat chiar într-un raport al Ministerului Mediului privind Defileul Jiului cã proiectul de constructie a barajului si hidrocentralei va avea un impact negativ asupra

habitatelor pestilor si vidrelor.

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Amenajarea Hidroenergeticã a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbesti” au fost aprobati prin HG nr. 10/2003, iar lucrãrile au demarat în anul 2004. Era vorba despre realizarea a douã hidrocentrale mai mari (CH Bumbesti si CH Dumitra) si a unei microhidrocentrale (Livezeni). Puterea instalatã a turbinelor din aceste hidrocentrale este de 65 MW, iar lucrãrile se refereau si la aductiuni de apã si lucrãri de consolidare si baraje. 155 de milioane de euro era valoarea proiectului. Acesta a fost finalizat în proportie de 98% pânã când Curtea de Apel Bucuresti a stopat lucrãrile.

Cosmin BACIU

2 comentarii la „Autoritãtile din Gorj, sedintã de lucru pe marginea lucrãrilor hidrotehnice din Defileul Jiului

  • dorim terminarea cat mai repede a hidrocentralei de pe jiu

  • Adica cum??? Termocentralele le inchidem, nuclearele sunt periculoase ,eulienele nu fac fata, si hidrocentralele le blocam caci de…mediul . E bine sa nu mai avem nimic !!!!

Comentariile sunt închise.