Cu o impresionantã participare, Atelierul international de arhitecturã Petrila/Petrosani reprezintã startul pentru crearea unei strategii de dezvoltare a orasului Petrila prin reutilizarea patrimoniul industrial – Exploatarea Minierã Petrila – având ca modele Ruhr – Germania, Fabrica Noisiel, Monceau-les-Mines în Franta, Uzinele Van Nelle din Olanda etc.

”Caricaturistul Ion Barbu nu este numai caricaturist. Înfiinteazã reviste si edituri, organizeazã festivaluri, descoperã tineri talentati, îi însufleteste pe alti artisti, care suferã de blazare, initiazã afaceri (cu profit mai mult cultural decât financiar).

A sustinut-o, de pe vremea când era o necunoscutã, pe originala cântãreatã Ada Milea. A predat studentilor cursuri despre utilizarea caricaturii în presã. A înfiintat nu demult Editura Ha, Ha Ha la Petrila, oras din care el si fratele sãu, Mihai Barbu, au fãcut una din resedintele culturii române” – scria, cu ani în urmã, Alex ªtefãnescu în România Literarã despre petrileanul Ion Barbu.

Dar câte nu a fãcut Ion Barbu! Printre multe altele, Barbu a lansat încã o provocare, în stilul sãu caracteristic – ” Mina Petrila a murit, trãiascã mina Sîrbu!”…

Astfel, în acest octombrie 2012, a reusit sã initieze o actiune de anvergurã si sã adune în jurul sãu specialisti cu experientã si tineri cu minti cutezãtoare pentru ”Concursul de solutii Petrila – 2050”. În plus, a reusit sã se facã ascultat de autoritãtile locale si nu numai, care au îmbrãtisat ideea Barbului de la Petrila.

Este un proiect cutezãtor,  a cãrui primã parte etapã începe duminicã, 14 octombrie, sub denumirea ”Atelier international de arhitecturã – Petrila/Petrosani”. Pe parcursul unei sãptãmâni, workshopul va fi unul intens. Initiatorii îsi fundamenteazã astfel demersul:

Atelierul de Regenerare Urbanã Post – Industrialã  – etapa I – în perioada 14-20 octombrie 2012

Descriere

CINE:

A.D.E.R.F – Asociatia Studentilor si Doctoranzilor Români din Franta

si

Societatea Culturalã Conditia Românã

împreunã cu

Universitatea tehnicã Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitecturã si Urbanism,

cu sprijinul:

Universitatea Petrosani

Primãria orasului Petrila

Exploatarea Minerã Petrila

Asociatia pentru Arheologie Industrialã

Ordinul Arhitectilor din România

Ordinul Arhitectilor din România, Filiala Hunedoara

Fundatia Pro Patrimonio.

Acest atelier reprezintã prima parte a unui proces mai lung, ce îsi doreste o

perenizare, având ca rezultat final contributia la crearea unei strategii de dezvoltare a orasului Petrila în relatie cu un scenariu de reutilizare a patrimoniul sãu industrial – Exploatarea Minierã Petrila.

DE CE

Context european:

Patrimoniul Industrial constituie în Europa un subiect de profund interes, iar în ultimii 20 de ani au abundat exemplele de proiecte reusite de reconversie în acest domeniu. Acestea se gãsesc cu precãdere în tãri precum Germania, Franta, Olanda, Belgia (ex. Zona Ruhr în Germania, Fabrica Noisiel, Monceau-les-Mines în Franta, Uzinele Van Nelle în Olanda)

Context national:

România detine un patrimoniu industrial deosebit de bogat, localizat în mai multe zone, în functie de specificul industrial al fiecãreia. Acest patrimoniu, se bucurã de foarte putinã recunoastere din partea reprezentantilor locali aflându-se în pericol, desi ar avea totodatã potentialul de a deveni un vector de dezvoltare în aceste foste zone industriale, în mare parte aflate în declin economic. (Am putea lua ca exemplu de reusitã în acest sens cazul orasului minier Roubaix din Franta)

Context local:

Una dintre aceste zone, este Valea Jiului, al cãrei caz de decãdere economicã si socialã este bine cunoscut în România. În acest moment, se încearcã o „ecologizare” a zonei, sinonimã cu „tabularasa” desi problema economicã a reorientãrii profilului acestor orase rãmâne. În aceastã situatie, devine vitalã sensibilizarea factorilor de decizie din aceste orase, pentru a putea scoate în evidentã imensul potential economic pe care aceste regiuni industriale l-ar putea avea.

Context Petrila:

În contextul Vãii Jiului, orasul Petrila se remarcã în primul rând prin calitatea fondului industrial existent, dar mai ales si prin interesul unui nucleu al comunitãtii locale fatã de acest patrimoniu si dorinta lor de a gãsi o solutie spre a-l folosi la adevãrata sa valoare.

 Argument:

Atelierul international de arhitecturã Petrila – Regenerarea unui peisaj industrial – rezultã din acest interes al zonei sale industriale cât si al locuitorilor sãi. Avem certitudinea cã prin puterea exemplului, acesta va constitui un prim pas în reconsiderarea abordãrii fatã de acest tip de situri si în evitarea pierderii imense pe care ar constitui-o patrimoniul industrial românesc, evitând în acelasi timp o muzeificare si utilizându-l ca pârghie de relansare

economicã.

Cum:

Pentru ca solutiile oferite sã gãseascã o viabilitate în contextul social al orasului Petrila, este necesarã o abordare la diferite scãri, atât din punct de vedere arhitectural cât si urbanistic si sociologic. De aceea, considerãm oportunã îmbinarea acestor specialitãti conducând înspre un rãspuns cât mai complet.

De asemenea, credem cã posibilitatea de a realiza o întâlnire a expertizelor strãine cu cele autohtone este una vitalã, având pe de-o parte experienta unor asemenea proiecte deja realizate, iar pe de altã parte abordarea si cunoasterea elementului local.

Preparatia Cãrbunelui Petrila a fost înfiintatã în 1931 si a fost consideratã cea mai mare din lume, cu o capacitate de preparare a cãrbunelui de 270 tone/orã. A fost închisã in 2003. Urmeazã mina Petrila…

Ileana Firtulescu