Artera din Parâng va fi amenajată, cu beton, până la ANEFS

D rumul spre stațiunea Parâng va fi continuat și responsabilii din Consiliul Județean Hunedoara au aprobat în ședința extraordinară a CJ Hunedoara de ieri documentația
tehnico-economică .

“Așa cum am promis, în ședința extraordinară a CJ Hunedoara, s-a
aprobat documentația tehnico-economică și ne îndreptăm cu pași repezi spre începerea lucrărilor!
Este vorba despre hotărârea privind
aprobarea documentației tehnico-economice (faza DALI) și a indicatorilor tehnico-economici
pentru obiectivul de investiții: ”Modernizare DJ 709F: DN7A – Cabana Rusu – Masivul Parâng, km.10+600 – km.11+425”. Acest demers are la bază doleanțele cabanierilor din zonă pe care dorim să-i susținem din dorința de a dezvolta turismul în stațiunea Părâng”, declar[ Costel Avram, administrator public al CJ Hunedoara.
Se va turna beton, acolo unde artera este mereu spălată de viituri și chiar o parcare ar putea fi amenajată, dar încă nu s-a găsist spațiul necesar.
Departamentul de specialitate din Consiliul Județean Hunedoara s-a întâlnit recent, în Parâng, cu cabanierii și cu toții au stabilit care ar fi metoda optimă de amenajare a arterei până sus în stațiune, a drumului. Asta, pentru că s-a simțit acut lipsa acestuia, imediat după ce tot restul de drum a fost asfaltat.
În ședința ordinară a Consiliului Județean Hunedoara, de săptămâna trecută, a fost aprobată hotărârea privind nota conceptuală și tema de proiectare pentru obiectivul de investiții: ”Modernizare DJ 709F: DN7A – Cabana Rusu – Masivul Parâng, km.10+600 până la km.11+425”. Urmează ca, într-o ședință extraordinară ce va avea loc în această săptămână, să fie aprobați indicatorii tehnico-economici și, în această toamnă, lucrările pot începe.
Vorbim despre 825 de metri de drum, dar în munte, în condiții grele.
Lucrările la drumul din Parâng au început încă din anul 2000,
când artera a intrat în patrimoniul Consiliului Județean Hunedoara.
“Discutăm des cu cabanierii din stațiunea Parâng și, în măsura posibilităților, am
încercat întotdeauna să rezolvăm problemele cu care se confruntă și care sunt de competența administrației județene.
După modernizarea DJ 709F, am promis că vom continua lucrările pe o porțiune de aproape 1 kilometru, pentru a asigura cabanierilor un acces mai facil spre locațiile din stațiune.
În ședința ordinară a Consiliului Județean Hunedoara din luna august a fost aprobată hotărârea privind aprobarea notei conceptuale și a temei de proiectare pentru obiectivul de investiții: ”Modernizare DJ 709F: DN7A – Cabana Rusu – Masivul Parâng, km.10+600 – km.11+425”. Săptămâna viitoare, într-o ședință extraordinară, vom
aproba indicatorii
tehnico-economici și, în această toamnă, lucrările pot începe. Da, sunt doar 825 de metri, dar în munte, modernizarea se face mult mai dificil, iar costurile sunt mult mai mari.
Vom onora această promisiune făcută de PSD, iar zona turistică parâng va beneficia de întreg sprijinul nostru!”, a declarat Costel Avram, administrator public al CJ Hunedoara.
Consiliul Județean s-a asociat cu primăria din Petroșani în 2016, când a fost semnat un acord în acest sens. Atunci a fost făcut și studiul de fezabilitate și în 2017 a fost obținută autorizația de construcție aacestuia. Întreg proiectul a fost finanțat prin PNDL 2 și cu o contribuție de la CJH.
În 3 septembrie
2018 s-a pornit lucrarea și valoarea acesteia a fost de aproximativ 17 de milioane de lei.
Diana Mitrache