Aproape 300.000 de lei, dati ca functionarii sã nu ia spagã, la Vulcan

Suntem primii la acte de coruptie în Europa si, ca sã nu mai ajungem de râsul tuturor, Primãria din Vulcan îi învatã pe functionari ce au de fãcut.
E un fel de a face cursuri, cu indemnizatia achitatã, ca acesti oameni sã îsi facã treaba pentru care sunt plãtiti, ei fiind cei pe care îi gãsim pe la ghisee, ori chiar  pe la spital, pentru cã si angajatii acestei institutii erau prezenti la workshop cu tema „Riscurile coruptiei si prevenirea faptelor de coruptie”.
„Stim cã actul de coruptie este de multe ori subiect de discutie, atât în tarã, cât si în afarã si apreciez decizia autoritãtilor locale din Vulcan cã au inclusîn strategia de profesionalizare a functionarilor publici si aceastã temã de luptã împotriva coruptiei. Este o actiune de constientizare în rândul functionarilor”, ne-a spus cel care le-a prezentat proiectul celor din salã, Marius Vãsii, trainer.
Statisticile aratã cã România, între 1995 si 2014,  se situa pe primul loc la nivel european în ce priveste coruptia, urmatã de Bulgaria, Croatia si Letonia, costurile coruptiei fiind de 120 de miliarde de euro anual.
Pentru acest proiect, la Vulcan au ajuns peste 280.000 de lei. Ce au fãcut în aceste luni ne explicã managerul proiectului.

„Am avut o campanie de constientizare în luna martie, am avut experti angajati si a fost scris un ghid pe partea de anticoruptie, eticã si integritate, ghidul fiind si acum în reteaua internã a primãriei. Am avut diferite sedinte, la domnul primar si pe departamente si urmeazã ca, printr-o dispozitie a domnului primar, sã fie implementat ghidul în institutie”, a spus Monica Muntean.
Primarul spune si el cã proiectul este necesar si îi atentioneazã pe angajatii pe functii publice sã tinã cont cã si în timpul liber conduita lor poate fi influentatã si poate atrage acte de coruptie.
„Fiecare din cei cuprinsi în acest proiect pânã acum au învãtat câte ceva. Si trebuie toti sã stie cã orice activitate care se face în afara programului primãriei se poate sã ducã la coruptie. Modul în care ei vorbesc cu cetãtenii, modul în care explicã cetãtenilor, omul poate crede cã asteaptã sã îi dea lui mitã si asta duce la coruptie. Sunt de acord sã implementãm acest program la Vulcan ca sã lãmurim toate  problemele functionarilor publici privind comportamentul lor în unitatea noastrã”, le-a explicat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, celor ce îi are în subordine.
Potrivit datelor oficiale, acest proiect a costat 285.567,60 lei, din care din bugetul primãriei s-au dat 5.711,36 de lei, restul fiind fonduri nerambursabile. Alte 30 de proiecte similare sunt în desfãsurare în România si în judet unul similar mai are loc la Deva.Rãmâne de vãzut în ce mãsurã aceste cursuri vor face ca relatiile angajatilor sã fie cele pentru care oricum sunt plãtiti.
Diana Mitrache

4 comentarii la „Aproape 300.000 de lei, dati ca functionarii sã nu ia spagã, la Vulcan

 • 16 aprilie 2019 la 20:10
  Permalink

  insusi suma asta este spaga,ha ha ha

 • 17 aprilie 2019 la 09:23
  Permalink

  Ca de obicei, programe care ”sug” bani foarte multi pe 3-4 conferinte, intalniri, workshopuri, simpozioane cum s-or numi de constientizare. Eu cand aud de traineri, consultanti, etc. ma apuca groaza. Bine ca au scos un ghid carticica si cu cateva discutii se cheltuie peste 280.000 de lei.
  Proiectele astea mi se par ceva de genul: dimineata cand va treziti sa nu uitati sa mergeti la baie si dupa sa trageti apa.

 • 17 aprilie 2019 la 10:26
  Permalink

  Bani cheltuiti aiurea si fara a gresi pot fi considerati o spaga mascata cu concursul primariei.Pentru constientizarea functionarului , nu exista doar o singura metoda,dat afara.Apoi sa vezi minune cum apare si constintizarea functionarului,fara simpozioane,cartuli,chermeze si alte mijloace de a risipi bani publici aiurea cu concursul chiar a celor care sunt platiti pentru ca asemenea fapte sa nu se intample.Pana nu se intampla asta,vorbim vorbe sau altfel spus, se arde gazul de pomana !

 • 17 aprilie 2019 la 13:22
  Permalink

  e o lupta pierduta,,,oricine are un pret…doar suma difera :))

Comentariile sunt închise.