Directorul societãtii care furnizeazã apã potabilã în Valea Jiului, Costel Avram, va verifica personal de ce apa clorinatã, provenitã de la statia de tratare de pe Jiet, a ajuns în albia râului, dar si dacã aceasta se înscrie în parametri admisi de normele de mediu.

Mai multe persoane au sesizat faptul cã în albia Jietului, si asa afectatã grav de seceta din ultimele luni, se deverseazã apã clorinatã, provenitã de la statia de tratare de pe Jiet, care apartine de SC ApaServ Valea Jiului SA. Apele sunt colectate în amonte, chiar la iesirea din Cheile Jietului, unde este amenajatã o statie de captare, iar la câtiva kilometri mai jos se aflã statia de tratare. O parte a apelor deja clorinate au ajuns, însã, în apele Jietului, dupã spãlarea filtrelor, si a existat suspiciunea cã acest lucru ar putea distruge ecositemul. Oficialii ApaServ au precizat, însã, cã spãlarea filtrelor se face în mod normal si nu sunt depãsiri ale limitelor admise. De asemenea, reprezentantii de la Apele Române au fãcut mãsurãtori în zonã, dupã ce aceste informatii au ajuns si la ei. Practic, au fost prelevate probe de apã si apoi analizate în laborator. „În urma analizelor, s-a stabilit cã se situa în limitele admise. Când fac spãlãri se mai întâmplã sã evacueze apã cu clor”, a declarat Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Petrosani. Pe de altã parte, directorul S ApaServ valea Jiului SA a declarat cã va verifica, personal, ce anume s-a întâmplat pe Jiet si dacã nivelul clorului din apã a fost peste limitele admise de normele de mediu.

Râul Jiet este grav afectat, însã, de seceta din ultimele luni, care i-au înjumãtãtit debitul. Sunt portiuni întregi unde apele au dispãrut cu desãvârsire, iar ãnb alte locuri râul seamãnã mai degrabã cu un izvor.

Carmen Cosman