S-au înscris ca să înveţe meserie, au învăţat cu oamenii  calificaţi de la Apa Serv, dar practica, acum, în perioada pandemiei, o fac on-line. Vorbim despre elevii înscrişi la învăţământul dual, care se califică la  operatorul de apă şi canal şi care au fost nevoiţi să îşi  întrerupă, la fel ca toţi ceilalţi elevi sau studenţi din România, cursurile.
Sunt prima generaţie care, înscrisă fiind la învăţământul dual din septembrie 2019, are doar avantaje, pentru că aici învaţă o meserie, fac practică în ateliere, au primit încălţăminte, haine de protecţie şi chiar obiecte de birotică şi hanorace, iar, la final, cei de la Apa Serv speră să îi şi angajeze la ei. Până atunci, însă, se adaptează.  „Din luna iunie ar fi trebuit să facă practică. Nu ne-am oprit pentru că ne-am asumat acest lucru. Cei 12 copii, 9 de pe partea de electro şi  3 pe partea de mecanică, aveau  de executat, la proba practică, nişte elemente principale, pentru activitatea lor viitoare. Noi ne programasem ca acest lucru să îl facem la staţia de epurare de la Dănuţoni, ca să putem atinge obiectivul final, care pentru ei era o machetă la scară a staţiei de epurare. În urma discuţiilor cu cei de la liceul Constantin Brîncuşi am zis să transformăm partea practică sub forma desenului tehnic. Folosim aceleaşi metode şi vom face desen tehnic cu ei”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Aceşti elevi sunt doar în primul lor an de studii la învăţământul dual şi cei care îi coordonează spun că totuşi vor realiza din hârtie, la scară, o machetă, care altfel o lucrau din alte materiale.  „Un simplu  calcul şi o debitare nu sunt grele. În loc să debiteze o tablă, vor debita o hârtie. Important este să ştie să măsoare şi să vadă cum se asamblează. Practic, ei trebuiau să facă acum o cutie de apometru sau una pentru un tablou electric. Sunt elemente de bază şi li se cere să măsoare, să debiteze şi să le asambleze. Asta se va întâmpla, dar on-line, folosind o hârtie nu o tablă”, a mai spus managerul SC Apa Serv.
Cei 12 tineri de la Colegiul Constantin Brîncuşi din Petrila vor fi urmaţi, din toamnă, de cei de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petroşani.  „Ne pregătim pentru colaborarea pe care o vom avea cu elevii de la acest liceu. Cei 20 de copii, se vor instrui pe partea de sudură. Avem pregătit şi atelierul pentru ei şi sperăm că vom intra într-o etapă normală şi vom aduce o contribuţie proprie în  formarea lor. Vor fi şi ei echipaţi, vor avea un lector, un coleg de al nostru le va fi coordonator pe partea practică şi va fi un plus şi pentru ei, dar şi pentru noi”, a conchis Cristian  Ionică.
Accentul se pune acum cu preponderenţă pe învăţământul de acest fel, pentru că toată lumea  constată că nu găsim zugravi, mecanici, sau electromecanici buni, iar faptul că aceşti tineri învaţă la societăţi care ar putea să îi şi angajeze ulterior este şi mai convenabil. În plus, elevii primesc lunar o bursă, pe perioadele de practică şi anume: 200 de lei de la Ministerul Educaţiei, Apa Serv, sau agentul economic, pune 200 de lei şi primăria din Petrila alţi 100 de lei.
Diana Mitrache