Este bibliotecar de profesie la un liceu din municipiul Petrosani, dar si monitor autorizat de schi în statiunea turisticã Straja. A fost campioanã si vicecampioanã nationalã la schi alpin si îsi pune priceperea în a atrage copiii cãtre sport.
Mai ales cãtre disciplina în care a performat – schiul. Rezultatele obtinute de copiii cãrora le-a pus clãparii în picioare îi dau satisfactie si energia de a continua.
Alina Cretu (51 de ani) este unul dintre cei mai iubiti monitori de schi din statiunea Straja – Valea Jiului, în special de copiii îndrumati de pãrinti cãtre sporturile de iarnã. Alina primeste numeroase cereri de la pãrintii ce-si doresc ca micutii lor sã se initieze în acest sport elegant. Asa se face cã, în fiecare weekend, Alina îsi petrece fiecare minut pe pârtia de schi înconjuratã de micuti. ”Am copilãrit în Petrosani, la poalele Parângului, deci era normal sã ajung sã practic schiul. La sase ani am ajuns pentru prima datã pe pârtia de schi din Parâng. Mi-a plãcut, mi-a plãcut muntele, zãpada, dar mai ales acest sport. Asa cã nu mi-a fost greu sã am rezultate, iar cum iubesc acest sport si fac totul cu plãcere, încerc sã-i atrag pe pârtie pe copii, sã-i initiez în aceastã disciplinã sportivã”, ne spune Alina Cretu.


Fosta campioanã nationalã la schi spune cã copiii sunt receptivi, cã micutii din generatia de astãzi nu-si doresc doar sã stea în fata calculatorului. Trebuie doar impulsionati sã facã sport indiferent de disciplinã. De aceea este nevoie uneori de multã muncã de convingere, de a gãsi solutia prin care sã-i capteze interesul copilului. ”Nu mã uit niciodatã la ceas, nu-mi spun cã pãrintele a achitat o orã sau douã si închei cã s-a scurs timpul. Dacã ”elevul” încã nu a învãtat tot ce ne-am propus pentru ora sau orele respective, stãm pe pârtie cât este nevoie. Lucrez din plãcere si nu strict pentru bani. Îmi plac copiii, la scoalã interactionez zilnic cu ei si vãd cã sunt deschisi, cã vor sã facã miscare si sã se rupã de telefoane, calculatoare sau tablete. Trebuie doar impulsionati. De aceea în Straja le recomand pãrintilor care-si aduc micutii la schi sã-i înscrie si în tabere, atât în cele de iarnã cât si în cele de varã. Miscarea este cu adevãrat sãnãtate ”, spune Alina Cretu.
Alina Cretu antreneazã sau initiazã în fiecare sezon turistic, în Straja, peste 70 de copii. Lucreazã atât individual cât si cu grupuri. Nu doar micutii sunt învãtati sã schieze ci si adultii.
”Sunt adulti care vor sã învete sã schieze si mã bucurã acest lucru. Este ceva sã-ti doresti la 40 sau 50 de ani sã înveti sã schiezi, niciodatã nu e târziu. Dacã în cazul copiiilor totul se face în joacã, penru cã trebuie sã le stârnesti interesul tot timpul, sã-i încurajezi, în cazul adultilor este putin diferit. Eu primesc pe toatã lumea, lucrez cu oricine doreste sã invete sã schieze, fãrã nici un fel de diferentiere. Am avut la pregãtire si copii cu dizabilitãti. De exemplu am avut un copil cu autism iar pãrintii mi-au spus cã au simtit imediat o schimbare în bine. Dupã câteva ore pe pârtie, era mai concentrat, mai interesat sã comunice. Acest lucru m-a bucurat foarte tare. De altfel primesc o multime de telefoane de la pãrintii ai cãror copii au ajuns la mine, la pregãtire. Am elevi care acum participã la concursurile de schi din statiunile din tarã ori din Straja si au rezultate. Ce-ti poti dori mai mult, ce recompensã este mai mare dacã nu staisfactia cã ai realizat ceva”, mai spune fosta campioanã.
Maximilian Gânju