La un an de la cutremurele care au zguduit Valea Jiului, iar la Aninoasa oamenii au constatat că sunt în pericol, au aflat că mai stau un an în containerele modulare. De ce? Atât mai durează construcția. Asta, deși banii sunt în conturi de luni bune.

Oamenii din containerele de la Aninoasa au auzit, din gura prefectului județului Hunedoara, Călin Petru Marian, că vor mai sta aici încă un an.
„Nu mai vreau încă un an. Vreau și eu acasă la mine”, a spus o femeie, care a aflat că va mai sta acolo, în curtea școlii.
Birocrația a ținut pe loc orice bună intenție și primarul spune că a făcut pașii legal, așa încât să nu aibă probleme.
Din aprilie anul trecut au intrat banii în conturi, dar a fost nevoie de proiecte de urbanism și avize de la mediu, iar toate au durat luni de zile.
„Nu avem ce face, asta e legislația trebuie respectată. Eu nu pot să mă joc, pentru că la sfârșitul Hotărârii de Guvern spune foarte clar, ordonatorul de credite răspunde în totalitate de cheltuirea sumelor. Eu fac ce zice legea, că altfel nu risc să ajung eu în altă parte, că vreau să fac un bine și fac eu rău”, declară Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Costurile lunare ale primăriei au crescut exponențial, odată ce primăria achită nota de plată la energia electrică pe care o consumă în containere, ca să se încălzească. Lunar, numai la curent, primăria achită 14.000 de lei pe lună. Dar prefectul
a subliniat faptul că lucrurile se mișcă prea lent.
“S-a împlinit un an de la cutremurul care a afectat locuințele oamenilor și, din păcate, lucrurile nu s-au schimbat, deși de 10 luni banii necesari construirii noilor blocuri în care să fie mutate persoanele sinistrate sunt în conturile primăriei Aninoasa și abia acum a fost adjudecată licitația. Nu căutăm vinovați, dar pe noi ne interesează soarta acestor oameni care stau de un an de zile în containere. Am intenționat să îi mutăm, temporar, în centrul social construit cu bani europeni la Aninoasa, dar, din păcate, nici acesta nu este finalizat, deși trebuia încheiat contractul în luna decembrie. După discuțiile cu primarul Nicolae Dunca am înțeles că ar mai dura încă un an până la finalizarea lucrărilor la blocurile de locuințe pentru sinistrați, dar eu sunt sceptic în privința acestui termen, la cum au mers lucrurile până acum.
Din păcate, toate aceste nereguli le decontează fiecare cetățean al orașului Aninoasa, pentru că finalizarea lucrărilor la centrul social va fi plătită din bani de la bugetul local, adică din banii oamenilor! De asemenea, cheltuielile pentru utilitățile pentru containerele unde stau și acum sinistrații sunt plătite tot de la bugetul local, din taxele și impozitele plătite de localnici.
Mă voi întoarce în Aninoasa, pentru că, așa cum spuneam, mă interesează soarta oamenilor care au fost de acord să se mute cu titlu temporar în aceste containere pe care le-am pus la dispoziție prin CJSU, iar acum se văd abandonați de autoritățile locale! Și-au pierdut locuințele în care trăiau de o viață, trebuie să le redăm speranța și demnitatea!”
Primarul Nicolae Dunca spune că de marți are firma câștigătoare a licitației pentru construcția primului lot de blocuri care va fi construit de la zero. Dar cel mai devreme lucrările ar putea să înceapă în aprilie, pentru că alte două luni va dura proiectarea.
Diana Mitrache