Actualitate

Ancheta DNA la CEH încã la stadiul de cercetare

Se împlinesc doi ani de când procurorii DNA au descins la Complexul Energetic Hunedoara. În luna iulie a anului 2015, procurorii DNA au dat buzna la societatea energeticã de unde au ridicat cutii întregi cu documente.

La aproape doi ani de la actiune, încã nu existã nicio solutie ce poate fi fãcutã publicã.

“Dosarul la care faceti referire se aflã în lucru la Serviciul Teritorial Alba, iar alte informatii nu pot fi fãcute publice în acest moment, deoarece li se aplicã dispozitiile articolului 12 alin.1 lit. e si f din Legea 544/2001”, aratã un rãspuns al DNA.

Mai exact, oficialii DNA sustin cã informatiile din dosar nu pot fi fãcute publice „în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacã se pericliteazã rezultatul anchetei, se dezvãluie surse confidentiale ori se pun în pericol viata, integritatea corporalã, sãnãtatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfãsurare; informatiile privind procedurile judiciare, dacã publicitatea acestora aduce atingere asigurãrii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricãreia dintre pãrtile implicate în proces”, potrivit legii la care fac referire.

Dosarul face referire la importul de cãrbune care a avut loc la Complexul Energetic Hunedoara.

Cei care au semnat pentru importurile de cãrbune care au adus prejudicii considerabile societãtii vor da acum cu subsemnatul în fata organelor de urmãrire penalã. Corpul de control al primului-ministru a trimis dosarul la DNA, iar în urmã cu doi ani au început si actiunile.

“Corpul de Control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control a sesizat organele de urmãrire pealã, respectiv Directia Nationalã Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, privind operatiunile sau actele ilicite în legãturã cu care au rezultat indicii de sãvârsire a unor posibile fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infractiuni, urmând ca organul de urmãrire penalã, sau dupã caz, instanta de judecatã sã hotãrascã asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovãtiei”, se aratã într-un rãspuns al Corpului de control al primului ministru.

În decursul anilor, CEH a importat sute de mii de tone de cãrbune, desi acestea nu au fost necesare, stocurile termocentralelor având suficientã resursã. Mai mult decât atât, în anumite cazuri, cãrbunele din import a fost mai scump decât cel produs în Valea Jiului.

Monika BACIU

3 comentarii la „Ancheta DNA la CEH încã la stadiul de cercetare

  • Bine ar fi sa-i bage la inchisoare (cel putin 10 ani) pe cei care au furat din MINERIT si sa le ia averile .

  • pai daca a fost mai rentabil importu decat exploatarea in tara ce vina au ei?

  • guru , lulu , gigi acelas prost invidios betiv care curata rahatul de la subsolul blocurilor .

Comentariile sunt închise.