Amira, fiica omului de afaceri, Mansour Abugararah, cunoscut în Valea Jiului pentru pâinea Kenaan, a fost admisă la Harvard. Este un geniu și o tânără despre care colegii ei au numai cuvinte de laudă. Am fost și noi la ei și am aflat cât de mândri sunt și acum, când colega lor de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, va studia la una dintre cele mai prestigioase școli din lume.

Amira Abugararah este, de un an, elevă în Statele Unite ale Americii, dar colegii ei spun acum că sunt foarte fericiți pentru reușita ei.
Era președinta Consiliului Județean al Elevilor din Hunedoara și o tânără extrem de conștiincioasă.
De altfel, cam toți o credeau în stare de o astfel de performanță, pentru că ea a fost mereu cea mai studioasă dintre ei. Dar ne-au mai spus și alte lucruri interesante și amuzante despre colega lor cu nume de prințesă.
„Am fost colegă cu Amira din clasa I și tot timpul era foarte dezordonată. Cred că asta vedeai prima dată de ea. Doamna profesoară de mate glumea mereu și îi spunea o vorbă ce a rămas celebră. Îi spunea că își pune alimentara pe masă. Dar suntem mândri de ea acum. Amira, tot timpul, era cu caietele, lucra, învăța, ba matematică, ba Limba Română. Mama mi-a zis că Amira a intrat la Harvard. Nu era niciun dubiu, că eram 100% convinși că va intra acolo”, ne-a spus Carla, colega de clasă.
„Am fost toți în aceeași clasă, din clasa I. Mi se pare că merită și era chiar singura care putea să ajungă așa de departe. Era neorganizată, da, așa cum spune și colega mea, dar mereu era cea mai bună. A muncit foarte mult. Eu nu cred că avea timp liber pentru ea, deloc. Mai ales în ultimii ani, de când eram la liceu. Ba era la meditații, ba făcea suplimentar teme. Chiar era și președinta Consiliului Județean al Elevilor. Amira chiar era singura care merita”, a completat și Fabian, coleg de clasă.
Colegii ei sunt clasa a XII-a și ei și spun că țin legătura cu Amira, dar greu, din cauza diferenței de fus orar.
Și profesorii vorbesc despre ea, ca despre mândria școlii.
„Este o mândrie pentru Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Vulcan să avem o elevă care să ne reprezinte în străinătate, la o universitatea cu așa prestigiu. Era implicată foarte mult în viața școlii. A știut ce vrea și, ca urmare, a terminat clasa a XII-a acolo și a fost admisă la Harvard”, spune și Daniela Kos, consilier educativ, dar și profesoara de istorie.
Și, poate cea mai mândră de ea e mama ei, care ne-a spus că Amira vrea să se întoarcă acasă. „A luptat foarte mult pentru toate rezultatele acestea. Când alte fete se plimbau pe stradă, ea mergea la antrenamente, umbla la Crucea Roșie, era la Consiliul Elevilor și tot felul de conferințe prin care s-a dezvoltat. Ea vrea să urmeze cursurile Universității de la Harvard, după care să se întoarcă în țară. Sau să meargă la nivel european să reprezinte România și să ofere comunității din cadrul căreia a plecat beneficii de care a avut ea parte. Vrea să lupte pentru drepturile tinerilor, pentru ale noastre să nu mai trebuiască să plecăm din țară să muncim afară”, a spus Flori Abugararah, mama Amirei.
Doi elevi hunedoreni au fost admiși la prestigioasa Universitate Harvard din Statele Unite ale Americii, iar cel de al doilea este Alexandru Raul Todoran de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie. „Mi se ridică părul pe mână, pentru că este cu adevărat știrea acestui început de an. Arată că Hunedoara are viitor. Alexandru a fost de mai multe ori premiat de Consiliul Județean. Ne interesează viitorul și investim în viitor. Felicitări lui Alexandru și părinților și profesorilor lui!”, a adăugat Alin Țambă, vicepreședintele CJH.
75 de laureați ai Premiului Nobel sunt asociați, într-un fel sau altul, cu această universitate. Din 1974, 19 câștigători ai Premiului Nobel și 15 laureați ai premiului Pulitzer au fost cadre didactice la celebra universitate.
Diana Mitrache