Accesul pe pârtiile sau traseele de schi fără echipament adecvat pentru schi sau snowboard, va fi sancționat cu amendă până la 2.000 lei. Mai mult, pot fi date amenzi de până la 10.000 de lei, pentru administratorii pârtiilor.

Dar salvamontiștii spun că ar fi bine ca acestea să fie extinse și în afara pârtiilor, acolo unde ei găsesc oameni în șlapi, ori degerați, pentru că s-au îmbrăcat subțire.
Executivul a adoptat o hotărâre care reglementează accesul persoanelor cu nevoi speciale pe pârtiile de schi, cu referire la echipamentul acestora. A fost actualizat, de asemenea, nivelul amenzilor, atât pentru schiorii neechipați corespunzător, cât și pentru cei care intră cu mașinile pe pârtii, dar și pentru administratorii pârtiilor.
Accesul pe pârtiile sau traseele de schi fără echipament adecvat pentru schi sau snowboard, va fi sancționat cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, iar administratorii pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.
„Din păcate, se referă doar la pârtiile de schi. Acum, nu știm exact ce înseamnă echipament corespunzător și rămâne la latitudinea celor care le vor transpune în practică. Sunt interpretări și legea lasă loc. Din păcate, ne confruntăm adesea și mai ales vara, când vin pe munte în șlapi, adidași. Deocamdată noi doar facem recomandări. O să vedem cine va da amenzile turiștilor, dar depinde ce vom considera noi bine echipat și ce nu”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Hotărârea privind creșterea cuantumului amenzilor a fost aprobată de Guvern pe 2 noiembrie 2022 și intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial.
Aceasta are prevederi care vizează și administratorii domeniilor schiabile și care trebuie să aibe în vedere că ajung sub incidența legii și sunt considerate contravenții mai multe aspecte cum ar fi:
– neasigurarea indicatoarelor de semnalizare, a balizelor şi a mijloacelor de protecţie în locurile şi la obstacolele periculoase;
– neluarea măsurilor de interdicţie, totală sau parţială, a accesului pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement, în caz de ceaţă, viscol sau în cazul pericolului de declanşare a avalanşelor, precum şi în cazul utilizării acestora pentru antrenamente şi competiţii sportive;
– efectuarea de lucrări pe pârtiile şi pe traseele de schi pentru agrement omologate, altele decât cele prevăzute în studiile şi proiectele de amenajare autorizate;
– utilizarea pentru păşunat a pârtiilor şi a traseelor de schi pentru agrement omologate;
– neasigurarea postului de prim ajutor pe pârtiile de schi pentru agrement omologate;
– accesul sau circulaţia pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, fără drept, cu excepţia celor aparţinând serviciilor publice Salvamont,
serviciilor de ambulanţă, poliţie, jandarmi, pompieri, precum şi altele asemenea.
Diana Mitrache