Pe o insulă, în Marea Mediterană, un grup de români, păstoriți de un preot ce a plecat din Valea Jiului, alături de familie, a vestit miracolul Crăciunului. Românii l-au colindat pe președintele Maltei, George Vella și pe prima doamnă a Maltei, Miriam. A fost singurul grup de colindători care a vestit Nașterea Mântuitorului  acolo, pentru că pandemia a interzis astfel de evenimente și în Malta. (vezi aici: George Vella – Postări | Facebook)

Preotul Alexandru George Popescu ne-a povestit că nimic nu este întâmplător și că a ajuns acolo printr-o împrejurare ce i-a schimbat viața. Dar a adus comunității din Malta, în bună parte formată și din oameni plecați de la noi, din Valea Jiului, un suflu nou. La președinte a ajuns cu copiii îmbrăcați în costume populare românești, primuluiom din statul maltez fiindu-i înmânate foi cu traducerea colindului, așa încât să înțeleagă ce spun copiii români.

( Vezi aici ce a scris președintele Maltei, după vizita românilor: George Vella – Postări | Facebook )

Cum a fost pentru români, ne spune preotul care a colindat împreună cu copiii: Eveniment unic, copii unici, colinde în limba română, costume românești, autentice. Totul la superlativ, așa aș descrie evenimentul. Toți copiii au fost îmbrăcați în costume naționale, din diferite zone ale țării noastre și au colindat în limba română. Ne-am simțiți obligați să oferim domnului președinte și primei doamnetraducerile colindelor noastre. Poate noi, adulții, am avut emoții, dar căldura cu care am fost primiți i-a facut pe copii să se simtă în largul lor, așa încât, după colinde, ei au comunicat cu familia președintelui ca și când erau deja prieteni. Copilașii noștri au fost întrebați dacă merg la școală în Malta, dacă știu câteva cuvinte în limba malteză, și mare i-a fost mirarea că toți copiii aveau mâna ridicată și erau nerăbdători îi vorbească președintelui”, spune părintele Alexandru Popescu, care păstorește în Malta, la Valletta, Biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Malta, un loc cu români, pătorit de un preot din Valea Jiului

2500 de români și 500 de basarabeni trăiesc acum în Malta și vin să se roage la biserica unde preot este Alexandru Popescu, plecat acum un an de aici, din Petroșani. A plecat, în noiembrie 2019, într-un concediu acolo și acolo a rămas. “Într-o zi, credința m-a dus spre Malta,împreună cu familia mea”. Noi ne avem originile înValea Jiului ( soția din Aninoasa – Dănuțoni, iar eu din Petrila – Cimpa) și de un an de zile ne-am mutat în Republica Malta, o insulă din Marea Mediterană. Dumnezeu ne-a purtat pașii aici, iar împreună cu preoteasa Andreea și cu fiica noastră Nectaria, am primit spre păstorire parohia ortodoxă română ,, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din capitala Valletta.Timp de 5 ani de zile am fost preot în județul Hunedoara, în comuna Lapugiu de Jos, hirotonit de către Preasfinția Sa, Gurie, episcopul Devei și Hunedoarei”, spune preotul ortodox din Malta.

Cum a ajuns în Malta? Răspunsul ni l-a dat, bineînțeles, părinteleAlexandru. „Întâmplarea a fost ca să găsim biserica ortodoxă din Valletta, care nu mai avea preot și am decis să rămânem aici, bineînțeles cu o susținere enormă a celui care nu de mult era între noi, bunul prieten, Liviu Gherghin, care m-a încurajat și care mi-a fostalături. După o audiență la Episcopia Ortodoxă a Italiei și a Maltei, la Roma, cu Prea Sfințitul Episcop Vicar Atanasie și cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan, am fost înfiați în această Episcopie ca să preluăm, spre Slava lui Dumnezeu, parohia misionară din Malta, parohie care cu bunăvoința Arhiepiscopiei Catolice a Maltei, a concesionat comunității o biserica superbă (monument istoric), din sec. XVII, construită de către cavalerii ioaniți ospitalieri, în stil Baroc, spune părintele.

Comunitatea de români i-a dăruit președintelui maltez o icoană, o straiță tradițională, românească, o plachetă prin care să marcheze evenimentul inedit și i-a oferit primei doamne un buchet de flori. Despre eveniment a punctat inclusiv Episcopia Italiei, într-o revistă. (vezi aici: Colinde românești la Palatul Prezidențial al Republicii Malta (episcopia-italiei.it)).

O comunitate puternică, unită, atât prin oameni, cât și prin Biserică. Așa descrie părintele Alexandru comunitatea despre care spune că nu ar vrea să fie doar „autoritatea în materie de cununii, botezuri și înmormântări. Vrem să fim implicați în viața românilor, de aceea nu o să vă vină să credeți, dar avem și echipa catehetică, echipă media, echipă de PR, echipă tehni și administrativă. Noi, toți românii de aici, formăm o echipă duhovnicească, pentru Slava lui Dumnezeu și a poporului român. Așa descrie părintele Alexandru, ca o concluzie finală, tot ceea ce s-a întâmplat în Malta, în prag de sărbători.

Diana Mitrache