Adrian David: “Nu mi se pare normal ca utilizatorul sã plãteascã cu forta un serviciu”

Liberalii hunedoreni vin cu propunerea ca apa de ploaie sã fie suportatã de Consiliul Judetean Hunedoara.  În acest sens, au fost initiate douã proiecte de hotãrâre care vizeazã  „scutirea persoanelor fizice si juridice de la plata colectãrii, transportului, epurãrii si evacuãrii apei pluviale” în localitãtile unde opereazã SC Apaprod SA Deva si SC Apaserv Valea Jiului SA Petrosani. Mãsura liberalilor vine în urma emiterii facturilor de cãtre ApaServ Valea Jiului. Societatea a taxat primãriile cu sume colosale, ca urmare a ploilor abundente ce au cãzut în ultimele sãptãmâni. Numai la Petrosani, factura emisã a fost de 120.000 de lei!
De cealaltã parte, o Legea nr. 215/2018 pentru modificarea si completarea Legii serviciului de alimentare cu apã si de canalizare nr. 241/2006 si abrogarea alin. (2) al art. III din Legea nr. 224/2015 pentru modificarea si completarea Legii serviciului de alimentare cu apã si de canalizare nr. 241/2006 a intrat în vigoare începând de astãzi. Noua lege stabileste o serie de prevederi pentru operatorii de apã.
“Legea 215/2018 aduce douã îmbunãtãtiri substantiale cu privire la facturare apei meteorice. Dacã pânã acum exista o formulã de calcul reglementatã de ANRSC si se referea la anumite suprafete si permeabilitate si capacitãtile de transport spre statiile de epurare, aceastã lege modificã radical filosofia si nu mai vorbeste despre preturi ale operatorului, ci vorbeste doar despre costuri, costul fiind doar o componentã  a pretului final practicat de un agent economic. Noi discutãm despre o societate comercialã care factureazã un serviciu cãtre populatie. De azi înainte, nu mai are voie sã factureze la pretul stabilit prin acele modalitãti, ci este obligatã sã îsi calculeze costurile cu preluarea transportul, evacuarea si epurarea apei potabile. Adicã Apa Serv trebuie sã ne spunã cât îi costã sã preia apa pluvialã. Eu cred cã acest cost este zero! Consilierii liberali nu vor accepta o discutie legatã de amortismente ale investitiilor de întretinere pentru cã toate aceste costuri sunt prevãzute în calculul apei potabile si al apei uzate.  Noi am propus ca ApaServ si ApaProd sã stabileascã cu exactitate întinderea cheltuielilor lor cu privire la aceste elemente legate de apa pluvialã si al doilea proiect de hotãrâre este legat de sustinerea acestui cost din bugetul Consiliului Judetean Hunedoara. Nu mi se pare normal ca într-o societate de consum, într-o societate de capital, utilizatorul sã plãteascã cu forta un serviciu, fie cã doreste, fie cã nu doreste”,  a explicat Adrian David, prim-vicepresedinte PNL Hunedoara.
Actualmente, operatiunile de captare, transport, epurare si evacuare a apelor pluviale sunt facturate cãtre populatie fie în baza unui algoritm de calcul reglementat prin ordin ANRSC, fie prin sistem pausal.
Monika BACIU

3 comentarii la „Adrian David: “Nu mi se pare normal ca utilizatorul sã plãteascã cu forta un serviciu”

 • 3 august 2018 la 06:17
  Permalink

  Cei doi sunt PNL Petrosani???? Misto ded tot…..
  Apa de ploaie sa fie suportata de David si Ridzi??? E la fel de buna idea?

 • 3 august 2018 la 06:36
  Permalink

  Este o mare mizerie si afacere cu apa asta de ploaie(ma rog, pluviala)…..Probleme mari sunt si la consumatorii casnici, nu numai la institutii, etc.
  ”Actualmente, operatiunile de captare, transport, epurare si evacuare a apelor pluviale sunt facturate cãtre populatie fie în baza unui algoritm de calcul reglementat prin ordin ANRSC, fie prin sistem pausal.”
  Acest citat din articol este destul de clar: apa pluviala platita pe baza unui algoritm de calcul sau pausal, pai aici apar mari probleme(eu cred ca aici se pot ”face calcule” in favoarea firmei ApaServ si umfli facturile cu aceasta apa pluviala, meteorica, de ploaie cum o numim).

 • 3 august 2018 la 22:30
  Permalink

  Cind erai mare consilier la CNH era corect sau normal?

Comentariile sunt închise.