Acordurile internationale pe care statul român le-a asumat îi sunt defavorabile Complexului Energetic Hunedoara. Acordul de la Paris legat de încãlzirea globalã a fost gândit pentru a reduce poluarea, însã în România nu existã încã reglementãri clare în acest sens.  Producãtorii de energie regenerabilã sunt sustinuti, în baza acordurilor internationale, în detrimentul producãtorilor de energie pe bazã de cãrbune. În România nu existã un regulament privind modul de tranzactionare a energiei regenerabile.

Primesc cel putin 40 de euro

Producãtorii de energie regenerabilã primesc undeva între 30-35 de euro subventie de la statul român. Subventia constã în alocarea de certificate verzi producãtorilor de energie regenerabilã. Numãrul de certificate verzi primite depinde de tipul de sursã regenerabilã. Pentru energia electricã produsã prin intermediul energiei solare se elibereazã 4 Certificate Verzi + 2 din 2017 pentru fiecare MWh. Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu data de 1 ianuarie 2017. Asta în timp ce CEH  nu primeste niciun certificat, ba mai mult se aflã în situatia de a le cumpãra. “Nu e moral, dar este corect în baza tratatelor internationale la care România este parte. Tratatul de la Paris prevede cresterea gradului a energiei produse în instalatiile regenerabile pânã în anul 2020. Astfel, trebuie sã ne  aliniem la ce vrea Uniunea Europeanã”, spun specialisti în energie din cadrul CEH.  În plus, în conditiile în care existã productie de energie regenerabilã aceasta trebuie injectatã, automat, în sistemul energetic national. În momentul în care eolinele sau turbinele nu produc energie nu riscã nicio sanctiune, asta în timp ce spre exemplu dacã CEH nu produce energie este sanctionat. “Ar trebui sã fie reglementate anumite lucruri, numai cã nu existã o reglementare în ceea ce priveste modul de tranzactionare a energiei. Sistemul energetic are obligatia sã primeascã, în momentul în care se produce energie regenerabilã, ca ei sã intre automat în sistem. Dacã nu mai produc nu au nicio problemã, nu li se imputã nimic. Noi suntem penalizati dacã nu intrãm în sistem”, mai spun specialistii. Valoarea de piatã a certificatului verde este de circa 40 euro, iar CEH trebuie sã le achizitioneze. Problema este cã nu are banii necesari pentru cumpãrarea certificatelor verzi.  În România legea 220/2008 prevede un sistem de  promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie pentru o perioadã de 15 ani. Operatorul de transport si sistem emite lunar certificate verzi producãtorilor, pentru cantitatea de energie electricã produsã din surse regenerabile de energie si livratã furnizorilor si/sau consumatorilor finali. Producãtorii de energie din surse regenerabile beneficiazã de un numãr de certificate verzi pentru energia electricã produsã si livratã”, aratã legislatia.

Un raport al administratorilor CEH din anul 2014 aratã cã societatea este afectatã de mediul concurential inechitabil de pe piata de energie. “Societatea îsi desfãsoarã activitatea într-un mediu concurential inechitabil, pe piata energiei electrice în care pretul de vânzare al energiei electrice este coborât artificial de cãtre sectoarele energiei regenerabile, care urmãresc în principal obtinerea profitului din certificate verzi si nu din pretul efectiv al energiei. Ca urmare a eliminãrii pietei reglementate care asigura vânzarea energiei electrice la preturi aprobate de ANRE la nivelul costurilor reale justificate, energia electricã produsã de societate se vinde la preturi mici dictate de alti producãtori favorizati de naturã (hidro, eolian, fotovoltaic). În prezent, situatia economico-financiarã a societãtii este extrem de dificilã si este determinatã de faptul cã în mediul economic din România nu se pot identifica solutii clare de crestere a veniturilor. Din pãcate tendinta re renuntare a producerii energiei electrice pe bazã de cãrbune se manifestã puternicã si în mediul economic european. Considerãm cã fãrã asigurarea unui mix energetic la care sã fie parte si CEH SA alãturi de alti producãtori de energie electricã regenerabilã societatea nu va mai putea face fatã pe piata producãtorilor de energie”, aratã raportul administratorilor CEH din anul 2014. Spre exemplu, producãtorii de energie regenerabilã vând un MWh la un pret de 170 de lei primesc si un certificat verde în valoare de 40 de euro.

Iarna trecutã de cãrbune

Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia au asigurat trecerea în bune conditii a sezonului de iarnã. Cele douã societãti au produs energie record pe care au injectat-o în sistem. Nu au primit nimic în schimb. Ceh va primi, cel mai probabil, o amendã pentru neachizitionarea certificatelor verzi si a certificatelor de carbon. Însã indiferent cã energia regenerabilã produsã a fost în perioada de iarnã de 1%, cu totii, prin tratatele europene, am sustinut acest sector.

“Prin Directiva 2009/28/CE privind promovarea utilizãrii energiei din surse regenerabile se face o alocare pe statele membre ale UE a tintei comunitare de 20% pentru sursele regenerabile de energie, denumitã în continuare SRE. România si-a asumat sã realizeze în 2020,  o pondere de 24% a energiei produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie. În vederea atingerii tintei nationale în noiembrie 2008 a fost adoptatã Legea nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, care a fost modificatã si completatã pe parcursul monitorizãrii functionãrii acestui mecanism. Schema a fost initial aprobatã prin Decizia COM C(2011) 4938 final din 13 iulie 2011. În conformitate cu prevederile Deciziei, autoritãtile române si-au asumat obligatia monitorizãrii costurilor si veniturilor producãtorilor beneficiari ai schemei de sprijin, în vederea diminuãrii supracompensãrii, dacã este cazul, pentru ca schema sã nu conducã la un avantaj competitiv necuvenit. Ulterior, la 20 martie 2014 România a notificat un set de mãsuri care au adus unele modificãri sistemului de promovare a producerii energiei din SRE, mãsuri care au primit aprobarea COM C(2015) 2886 din 04.05.2015”, aratã un proiect al Ministerului Energiei. Mai mult, producãtorii de energie regenerabilã primesc certificatele verzi, ca subventie de la stat, iar mai apoi o vând producãtorilor de energie clasicã.  “Producãtorii de energie electricã din surse regenerabile vând certificatele verzi cãtre furnizorii consumatorilor finali de energie electricã, acestia din urmã fiind obligati ca în fiecare an sã achizitioneze un numãr de certificate verzi calculat în functie de cota stabilitã de ANRE aplicatã la energia electricã furnizatã.Ulterior, furnizorii includ în factura emisã consumatorilor finali contravaloarea certificatelor verzi conform cotei. Tranzactionarea certificatelor verzi este independentã de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeazã prin mecanisme de piatã, pe piata de energie electricã. Acest mecanism de sprijin a condus în câtiva ani la cresterea accentuatã a investitiilor în capacitãti noi de producere a energiei regenerabile. Schema de sprijin presupune, pe de o parte, stabilirea cotelor anuale obligatorii de achizitie de certificate verzi, iar pe de altã parte, tranzactionarea prin mecanisme de piatã a certificatelor verzi emise producãtorilor de energie electricã din surse  regenerabile de  energie pentru fiecare MWh livrat în retele. Mecanismele de piatã constau în vânzarea certificatelor verzi, între o valoare minimã si una maximã, fie pe piata centralizatã a certificatelor verzi, fie prin contracte bilaterale de vânzare/cumpãrare a certificatelor verzi, realizate pe o platformã de tranzactionare centralizatã”, mai aratã documentul.

Monika BACIU