„Cred cã legile României ar trebui sã tinã cont una de alta, într-unele suntem obligati sã intrãm în AGA, altele ne considerã cã suntem incompatibili. Asociatiile de dezvoltare intercomunitarã, unde suntem toti presedintii, toti primarii, ANI te considerã incompatibil, iar o altã lege spune cã trebuie sã faci parte din aceste Agentii de Dezvoltare” –Mircea Ioan Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Primarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene din tarã cer la modul imperativ ca Legea ANI sã fie modificatã în sensul armonizãrii cu celelalte legi, care o contrazic. Modificarea legii ANI este cerutã cu insistentã de liderii PNL si PSD din teritoriu, multi dintre ei temându-se cã îsi vor pierde mandatul din cauza aplicãrii legii. Mai multi sefi de Consilii Judetene, dar si primari ai USL au fost declarati incompatibili de Agentia Nationalã de Integritate, deoarece au participat în consiliile de administratie ale societãtilor aflate în subordinea lor, relateazã Gândul.

Surpriza neplãcutã pentru sefii din teritoriu o poate constitui prezenta primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene în Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitarã (ADI). Acestia se tem cã ANI va începe sã verifice si activitatea lor în ADI

si pot apãrea situatii de conflicte de interese. În Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitare sunt prezenti peste 90% din primarii si sefii de CJ din tarã.

Dragnea a promis o reglementare clarã

1-1La ultimele sedinte ale conducerii PNL si PSD, subiectul modificãrii legii ANI a fost intens dezbãtut, toti ochii fiind pe vicepremierul Liviu Dragnea. Potrivit liderilor USL din teritoriu, Dragnea le-a promis cã în aceastã toamnã, Guvernul va veni cu o modificare la legea ANI, prin care situatiile de incompatibilitate si conflict de interese sã fie mai clar reglementate, conform pesurse.ro. Potrivit legii 161/2003 functia de primar sau presedinte al Consiliului Judetean este incompatibilã cu functia de membru al Consiliului de Administratie sau orice functie de conducere la regiile autonome de interes local sau national, la companiile si societãtile nationale precum si la institutiile publice. De asemenea, la articolul 87, litera f), se prevede cã functia de primar sau presedinte de CJ este incompatibilã cu „functia de reprezentant al unitãtii administrativ-teritoriale în adunãrile generale ale societãtilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generalã a unei societãti comerciale de interes national”.

Tratatul de la Nisa, mai presus ca legea ANI

Agentia Nationalã de Integritate a anuntat cã presedintii Consiliilor Judetene Constanta, Hunedoara si Brasov, Nicusor Constantinescu, Mircea Molot respectiv Aristotel Cãncescu sunt incompatibili.

O variantã gãsitã de cei gãsiti incompatibili o reprezintã invocarea Tratatului de la Nisa si trimiterea dosarelor lor la Curtea de la Luxemburg, ei sustinând cã legea europeanã primeazã în fata celei nationale, iar prima obligã alesii locali, consilierii, primarii si presedintii de Consilii Judetene sã reprezinte comunitãtile în toate structurile ce au legãturã cu comunitãtile care i-au votat.

„Mi se pare o enormitate în întelegerea legii”

Presedintele CJ Hunedoara Mircea Molot este primul presedinte de Consiliu Judetean care pierde în fata ANI. El a pierdut primul proces cu ANI, dupã ce a fost acuzat cã a detinut simultan functia de presedinte al CJ si cea de reprezentat în AGA a societãtilor comerciale de interes local S.C. Drumuri si Poduri S.A. Deva.

Molot recunoaste cã în cadrul Biroului Politic al PNL s-a discutat despre necesitatea modificãrii legii ANI. “Este adevãrat cã s-a discutat în cadrul

partidului, urmând ca parlamentarii sã ia o initiativã. Stiu cã domnul vicepremier Dragnea are un material în acest sens, stiu cã este pe la Justitie. Asteptãm sã vedem care sunt rezultatele. 60% din primarii si presedintii de CJ-uri sunt în situatia mea”, a declarat pentru gândul Molot.

Seful CJ Hunedoara considerã cã este „o enormitate” aceastã întelegere a legii de cãtre ANI.

„Acum dacã se considerã incompatibil cã un Consiliu Judetean te desemneazã pe tine presedinte, vicepresedinte, consilier sã faci parte din AGA si asta este o incompatibilitate, mi se pare o enormitate în întelegerea legii si în abordarea ei. Eu în

situatia mea am fost trei luni de zile membru în AGA la o societate comercialã de drumuri judetene, care era în totalitate în subordinea CJ. Am fost desemnat de Consiliul Judetean, validat de prefect. Las la o parte cã în perioada asta nu s-a întâmplat nimic fiindcã era din septembrie pânã în ianuarie. Dar pe cine sã pui în AGA ca reprezentant al tãu? Pe nenea Ion? Dupã cum interpreteazã ANI, nici pe functionarii publici, pe nimeni din CJ. Chiar suntem între ciocan si nicovalã”, a spus pentru gândul presedintele CJ Molot.  Sefii de Consilii Judetene si primarii se tem cã ANI vor începe sã verifice si activitatea lor în Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitarã. În 2009, guvernul Boc încuraja aparitia asociatiilor de dezvoltare intercomunitarã si le recomanda sefilor de CJ si primarilor sã facã parte din ele, precizeazã pesurse.ro.

O lege te obligã, cealaltã te condamnã!

Potrivit ghidului elaborat de Ministerul de Interne, unitãtile administrativ teritoriale au dreptul sã colaboreze si sã coopereze în scopul realizãri în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizãrii în comun a unor servicii publice prin constituirea, în conditiile legii si în limitele competentelor autoritãtilor lor deliberative si executive, a unor asociatii de dezvoltare intercomunitarã.

Presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot, sustine cã ANI considerã incompatibilitate si participarea în Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitarã (ADI).

„Cred cã legile României ar trebui sã tinã cont una de alta, într-unele suntem obligati sã intrãm în AGA, altele ne considerã cã suntem incompatibili. Asociatiile de dezvoltare intercomunitarã, unde suntem toti presedintii, toti primarii, ANI te considerã incompatibil, iar o altã lege spune cã trebuie sã faci parte din aceste Agentii de Dezvoltare”, a spus Molot.

Cei prezenti în Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitarã pot fi acuzati de conflict de interese, dacã anumite decizii luate în ADI au fost aplicate si la nivelul Consiliilor Judetene sau a primãriilor.

Ileana Firtulescu