Unicul muzeu dedicat activitãtii miniere din România, cel de la Petrosani, este, deocamdatã, închis. A început reabilitarea sa, a clãdirii ce îl gãzduieste dar si reabilitarea interioarã.
Lucrãrile sunt executate de SC Axa Construct SRL din Sighetu Marmatiei, iar lucrãrile, în parte au fost gândite de 3 firme de proiectare, pe diverse domenii, respectiv: arhitecturã, lucrãri de rezistentã si  lucrãri pentru instalatiile existente. „În data de 30 iulie s-a dat ordinul de începere si durata de executie a lucrãrilor este de un an de zile. În acest timp, constructorul trebuie sã  finalizeze lucrarea. Valoarea acesteia este de  aproximativ 2,5 milioane de lei si sã sperãm cã si constructorul va reusi sã finalizeze la timp”, a spus Adrian Negoe, secretarul Primãriei Petrosani.  Timp de un an de zile, usile acestui edificiu nu vor fi deschise publicului, însã, la final, lucrãrile îsi vor arãta  importanta. „Este foarte important, fiind unicul muzeu cu acest profil din tarã. Sã sperãm cã, dupã finalizarea investitiei, el va deveni mai atractiv pentru turisti si va reusi sã îsi dobândeascã importanta pe care o meritã”, a mai precizat  Adrian Negoe.
În cadrul proiectului, ar urma sã se amenajeze o cale de intrare pentru  persoanele cu dizabilitãti locomotorii, iar în interior va fi construit un lift care sã asigure accesul de la demisol pânã în pod. Muzeul ar urma sã fie dotat cu instalatii, echipamente pentru asigurarea utilitãtilor si conditiilor de climatizare, dar si un sistem antiefractie. O altã componentã a proiectului vizeazã dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea si protectia  patrimoniului cultural.  Proiectul mai prevede si amenajarea suprafetei exterioare cu alei, trotuare, spatii verzi, precum si realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare si a unui spatiu tip piatetã în fata clãdirii. Muzeul Mineritului a fost înfiintat în anul 1962, dar functioneazã într-o clãdire veche de circa 100 de ani. A fost deschis ca un omagiu adus minerilor, initial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minierã.
Diana Mitrache