Perioada în care se puteau achita taxele şi impozitele locale cu bonificaţie s-a încheiat. 30 iunie a fost ultima zi la Petroşani când contribuabilii şi-au mai putut achita taxele şi impozitele locale cu acea bonificaţie.
Ca de fiecare dată persoanele fizice au fost cele mai conştiincioase, cu un procent de 80%. Persoanele juridice au un procent mai slab, acest lucru datorându-se şi efectelor economice provocate de pandemia cu noul coronavirus. ”Termenul de plată cu acea bonificaţie de 10% pentru persoanele fizice şi juridice a a fost de 30 iunie.
Începând cu data de 1 iulie se percepe un accesoriu de dobândă de 1% pe lună sau fracţiune din lună. La următorul termen de plată care este 30 septembrie, pentru debitele aferente se va calcula o dobândă aferentă de 1% pe lună sau fracţiune din lună. Ca noutate ar fi de spus că după această perioadă de stare de criză, stare de urgenţă, s-a dezvoltat platforma ghişeul.ro şi pentru persoanele juridice, am actualizat baza de date, am făcut transferul persoanelor juridice către platforma de plăţi online, iar cei care doresc vor trebui să ne solicite nouă pentru că deocamdată nu se pot crea conturi de pe platforma ghişeul.ro, aşa cum este în cazul persoanelor fizice”, a declarat Alin Gal, şef serviciu taxe şi impozite locale Petroşani. Mai mult decât atât o mare parte din plăţi au fost efectuate prin Ghişeul.ro. Aceste încasări au ajuns la valoarea din decembrie 2019.
”Au venit şi au plătit peste 82% din persoanele fizice, iar persoanele juridice au plătit 40-50%. Au mai scăzut încasările ţinând cont că în această perioadă s-au făcut plăţi doar pe platforma online, persoanele juridice au plătit prin ordin de plată, dar s-a simţit o scădere a încasărilor.
Persoanele juridice plătesc mai greu, mai ales că atunci când a apărut acea ordonanţă prin care s-a prorogat termenul au aşteptat şi au plătit în această perioadă. S-a simţit o creştere pe platforma ghişeul.ro. Am ajuns la o creştere la nivelul lunii decembrie 2019”, a mai spus sursa citată. După această dată, se vor calcula majorări de întârziere în cuantum de 1% pe lună, până la data plăţii.
Cosmin BACIU