Omul de afaceri Haralambrie Vochițoiu a pus la dispoziția tuturor, la fix 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, manuscrisul în limba română. Proprietarul actului care de azi exista în format electronic. Pentru că acest act a fost semnat la 4 iunie, în jurul orei 17,00, exact la acea oră, la Petroșani, la câțiva km de locul în care era granița cu Austro- Ungaria, a fost marcat evenimentul demn de epoca digitalizării în care trăim. „La 1 decembrie, 100.000 de români au strigat din toate piepturile că Vrem să ne unim cu țara, lucru care nu s-a întâmplat în acea seară. A urmat un lung proces, care s-a finalizat în iunie 1920, la Paris, prin o serie de tratate semnate în palatul Trianon. După ce s-a semnat în 4 limbi acel tratat, fiecare stat care era cumva sub incidența lui, au avut dreptul să traducă documentul, să vină la Paris, să nu fie nimic greșit. E negociat în acest act, inclusiv cum zboară aeronavele, cu navighează navele. Este documentul pe care atunci s-a lucrat. La o licitație, în anul 2016 l-am găsit scos la licitație, din colecția patriotului Vadim Tudor”, a spus Haralambie Vochițoiu, proprietarul actului.
De fapt, documentul a ajuns la fostul senator, de la Corneliu Vadim Tudor, în urma unei licitații, iar Vochițoiu a plătit pentru el suma de 3.800 de euro. Este un act pe care studenții de la facultățile de istorie i l-au cerut mereu, așa că acum l-a pus în varianta digitalizată și oricine e la un click distanță de a-l răsfoi.
„Toți studenții, elevii, cetățenii acestui stat să știe, pân la urmă cum s-a creat statul român. Să știm cum, pentru că mă tot sunau ba un doctorand, ba un masterand, să îi dau câte o pagină. Ei, de azi, cu un simplu click oricine are acaces la el și de azi încolo să îl poată vedea”, a mai adăugat Vochițoiu.
La evenimentul de la Petroșani a venit și prefectul județului Hunedoara, momentul fiind unul istoric, așa cum au recunoscut toți cei prezenți. „100 de ani de istorie, 100 ede ani în care România ar trebui să se se fi gândit și trebuie să o facă și în continuare, nu numai la trecutul ei, ci și la viitor. Faptul că azi avem aici, la Petroșani, acest tratat, ne dă amplitudinea patriotismului pe care acaestă zonă îl are pentru istoria noastră națională. Documentul este acaum digitalizat, ne arată cum a evoluat de atunci până acaum, lumea. Le dă acum posibilitatea tinerilor ca să își cunoască trecutul”, a spus Vasilică Potecă, prefectul județului Hunedoara.
Pe 4 iunie 1920, în Palatul Marele Trianon de la Versailles, 16 state aliate, printre care și România, semnează cu Ungaria un document prin care se stabilesc granițele noului stat cu vecinii săi. Este ziua în care Transilvania și partea răsăriteană a Banatului revin în cadrul ”României Dodoloațe”. Documentul poate fi găsit accesând pagina www.arhivadia.ro

Diana Mitrache