Statul român va acorda sume compensatorii pentru salariatii Complexului Energetic Hunedoara care îsi vor pierde locurile de muncã.
Ministerul Economiei a lansat în dezbatere public proiectul de act normative privind aprobarea acordãrii ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de  cãrbune necompetitive din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara – S.A., pentru anul 2020”Prin proiectul de act normativ se supune aprobãrii acordarea ajutorului de stat pentru suportarea cheltuielilor necesare închiderii celor douã  unitãti miniere necompetitive din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara – S.A. (în insolventã), pentru anul 2020, potrivit Deciziei Comisiei Europene nr. C (2018) 1001/final. Astfel, pentru acoperirea costurilor exceptionale se acordã ajutor de stat în sumã de 109.172 mii lei, în urmãtoarea structurã: costuri cu plãtile compensatorii acordate  angajatilor care îsi pierd locul de muncã – 10.788 mii lei; costuri cu reconversia profesionalã-1.520 mii lei; costuri de închidere  subteranã-63.396 mii lei; costuri legate de reabilitarea fostelor exploatãri miniere-33.468 mii lei”, aratã documentul ministerului.
Nerespectarea de cãtre Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A (în insolventã)  a conditiilor  prevãzute prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2018) 1001/final si a oricãror obligatii asumate în  vederea obtinerii ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive determinã aplicarea de cãtre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a mãsurilor necesare în vederea recuperãrii ajutoarelor de stat, în conditiile legii.
Ajutorul de stat în sumã totalã de 109.172 mii lei pentru anul 2020, este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, aprobat pe anul 2020.
Cosmin BACIU