Duminicã dimineatã, judetul Hunedoara raporta 20 de cazuri confirmate cu COVID -19, douã focare fiind active, unul la Deva si si unul la Petrosani.
Trei politicieni, mai multe cadre medicale si pacienti din Spitalul de Urgentã de la Petrosani sunt bolnavi si au fost transferati la spitalul din Timisoara. Femeia de 26 de ani, soferitã de TIR, care a fost vectorul din Valea Jiului, s-a întors acasã si este, dupã spusele medicilor, vindecatã. Va mai sta în izolare, însã.
Aninoasa locul de unde a pornit epidemia
A venit în tarã din Verona, unde a condus un TIR, iar mai apoi a cerut sprijin familiei. O durea spatele si cineva din familia de la Aninoasa s-a dus sã o aducã în tarã. De la 1 martie si pânã în 5 a fost izolatã, teoretic, pentru cã femeia de 26 de ani din Aninoasa nu a stat acasã. La spital, medicii au aflat târziu cã nu a stat izolatã si cã este un vector posibil infectat. În tot acest timp, a îmbolnãvit mai multi oameni.
Povestea ei, însã, este spusã acum si de rude si de primarul din Aninoasa, ori cel de la Petrosani, dar si la Vulcan sunt acum probleme. Si asta, dupã ce Cronica Vãii Jiului a infirmat initial, din surse oficiale cã ar fi probleme la spitalul din Petrosani. (vezi aici: http://cronicavj.ro/wp/?p=96101&fbclid=IwAR1ZyMpjeyDRj-BaQ7bVxtGqRQJ3dC2bgornQdmJIzlu9n6fUBVB6ybyByI)
DSP a decis cã mama fetei poate pleca din spital, unde a stat cu aceasta, iar mai apoi, femeia s-a izolat la domiciliul ei din Aninoasa. Vineri dimineatã era acolo si ne-a vorbit despre modul în care au procedat, despre problemele grave de sãnãtate ale fetei si, cu lacrimi în ochi, ne-a mãrturisit cã a vrut doar sã o ajute.

„O singurã zi am fost sã plãtesc medicul de familie pentru fatã, cã nu era asiguratã si în rest am stat doar la domiciliu. Nu am nimic, nu mã doare gâtul, nu am febrã. Cei de la DSP m-au trimis acasã si au zis sã nu mai ies si fata a rãmas izolatã. Ce fãceau altii în locul meu? Am dus-o la doctor, când s-a simtit rãu”, a mãrturisit Mihaela  Crisan, mama fetei de 26 de ani, cãreia, ulterior, analizele i-au iesit negative, desi a stat zile bune alãturi de fiica sa bolnavã.
Cei din familie, care pânã la urmã s-au izolat, sunt ajutati de o rudã apropiatã, care vineri dimineatã venise la primãrie sã plãteascã amendã de 5.000 de lei, pentru cã fata nu a anuntat la timp autoritãtile.
„Ea a plecat pe TIR si a stat douã sãptãmâni jumate. A mai avut probleme cu spatele si anul trecut si acum doi ani. Problema se pune cã, ajungând în Ungaria a sunat o rudã sã meargã cã ea nu mai rezistã ca sã ajungã acasã. Munceste pe TIR. A venit acasã, a stat în garsonierã si de dureri nu a mai rezistat si s-a dus cu mama ei la spital. Nu stiu dacã a zis,  O fi zis prea încet, nu stiu”, a povestit Ioan Roman Hotea, rudã a fetei.
Primarul orasului  Aninoasa a impus mai multe restrictii si politia localã patruleazã pe strãzi, însã,  Nicolae Dunca recunoaste cã îi este foarte greu sã gestioneze situatia, pentru cã nu poate avea o comunicare eficientã cu responsabilii de la DSP.
„Am delegat politia localã sã supravegheze dacã toatã lumea respectã mãsurile impuse prin comandamentul local. Culmea este cã în acea familie mai sunt douã persoane cãrora nu li s-a luat nicio probã pânã vineri dimineatã (n.r. 13 martie). Locuiesc în aceeasi casã. Asteptãm sã vedem testele, dar obtinem foarte greu informatii de la DSP Nu mi se pare normal ca un primar sã nu stie nimic despre cazurile ce intrã în atentia DSP. O comunicare foarte proastã cu DSP”, spunea vineri dimineatã, Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa, iar ulterior alti oameni din familia tinerei au si fost confirmati cu COVID-19.
Initial, nu mai putin de 10 oameni au fost confirmati pozitiv cu COVID -19, 4 fiind cei care lucreazã la spital, iar alti doi sunt pacienti care au intrat în contact cu fata.
Situatia este una fãrã precedent si comunicarea cu DSP pare întreruptã periodic, timp în care epidemia  se poate rãspândi. Duminicã dimineatã, numãrul bolnavilor a fost confirmat la 20 în judetul Hunedoara.
Diana Mitrache