Panica instalatã si printre echipajele de prim ajutor

Douã echipaje de ambulantã sunt izolate si cel putin 4 oameni asteaptã sã afle dacã sunt confirmati cu COVID -19. Sunt oameni de pe salvare, care au intrat în contact cu bolnavi confirmati si care stau izolati la domiciliu.
Asta a dus la instalarea panicii, iar un astfel de exemplu am gãsit si noi în stradã. Un bãrbat cãruia i s-a fãcut rãu si cu care ambulantierii nu stiau cum sã procedeze.
Bãrbatul a apelat 112 în momentul în care i s-a fãcut rãu si era în centrul municipiului Petrosani. A spus ambulantierilor cã vine din Oradea, si acuza febrã si stare de rãu. În acest moment, echipajul SMURD, care nu avea instructiuni, a cerut ajutor superiorilor.
Omul a fost, initial, condus pe o bancã, i s-a pus mascã si mãnusi si la fel a procedat si echipajul de pe salvarea SMURD. Paramedicii au întins ulterior o folie pe targa din ambulantã si apoi l-au preluat pe bolnav. Omul era vizibil slãbit, iar faptul cã a cãlãtorit a instituit imediat suspiciune în rândul paramedicilor.
Din pãcate, situatia este de asa naturã încât oamenii nu mai stiu ce sã facã si chiar si medicii recunosc cã problemele ar fi mult simplificate, dacã pacientii ar fi mai concisi.
„Noi consumãm resurse doar cu cei care ajung la urgentã, pentru a lãmuri dacã sunt sau nu problematici. Acolo unde omul este  sincer si este ok, lucrurile se desfãsoarã  bine, chiar dacã vine dintr-o zonã cu probleme. Necazul este acolo unde pacientii încearcã sã ascundã niste lucruri si atunci apar ba pacienti care declarã fals cã vin din zonele problematice si atunci consumãm materiale, timp si energie, ca sã ne lãmurim cã , în final, dorea doar sã fie testat. În plus, mai sunt si cei care nu stiu sã relateze, sau nu reusesc si noi, împreunã cu cei de la DSP cãutãm solutia optimã”, a spus dr Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgentã din Petrosani.
În plus, la fiecare astfel de caz, chiar dacã nu este unul de infectare cu coronavirus, paramedicii si echipajele de pe ambulantã folosesc materiale ce ulterior trebuie distruse si deci rezervele sunt diminuate inutil.
Tocmai de aceea, ambulantierii le cer celor ce sunã la 112 sã fie sinceri, sã fie concisi si sã nu îi punã în situatii dificile. În Hunedoara douã echipaje sunt izolate acum din vina unor pacienti care nu au spus cã vin din zone rosii sau galbene ale Europei, iar activitatea ar putea fi paralizatã, dacã si altii ar proceda la fel.
Diana Mitrache