ITM verificã acum cunostinte, nu documente

Inspectorii de muncã gãsesc tot mai des muncitori care habar nu au la ce riscuri se expun în timpul muncii. Tocmai de aceea au demarat o campanie de informare a acestora, dincolo de hârtiile si documentele de care se acoperã angajatorii.

Nu stiu cât de grea e munca lor, nu au habar ce riscuri impunea ea si nu stiu cum sã previnã accidentele de muncã. Vorbim despre angajati din Valea Jiului, din mai multe domenii de activitate, despre care inspectorii de muncã spun cã nu sunt informati. Tocmai de aceea, în zonã a demarat o campanie dedicatã angajatilor si mai putin angajatorilor care au documentele în regulã. „Se trece de la o etapã mai mult cantitativã, la una calitativã. Astfel, angajatorul face o evaluare de risc, dar am constatat cã, de multe ori, oamenii nu sunt constienti de riscurile la care se expun si de mãsurile care trebuie luate pentru a nu degenera la accidente. Discutãm direct cu oamenii, în baza unui chestionar, sã vedem dacã ei stiu care sunt riscurile”, spune Ileana Bodea, sefa Serviciului de Sãnãtate si Securitate în Muncã din cadrul ITM Hunedoara.

Noua campanie a demarat la o serie de angajatori din mai multe domenii, dar sunt evaluate si riscurile generate de stres în cadrul unei campanii europene.

„Sunt vizati 4 categorii de angajatori, din domeniul sanitar, spitale, restaurante, hoteluri si transportatori. Riscurile psihosociale trebuie luate în calcul si evaluate. Avem mai multi factori de risc, pornind de la hãrtuire, intimidare, muncã monotonã,. Volum mare de lucru în timp scurt, suprasolicitarea psihicã. Angajatorul trebuie sã stie cã existã si aceste riscuri,la care se adaugã violenta sau agresiunea fizicã sau psihicã si s-a dovedit cã am avut si accidente în urma unor agresiuni de agest gen”, a mai adãugat Ileana Bodea,sefa SSM din cadrul ITM Hunedoara. În plus, inspectorii ITM iau în calcul si factorul stres, care a ridicat numãrul accidentelor de muncã. Asta pentru cã foarte multi oameni ajung sã îsi piardã chiar viata din cauza stresului, si fac infarct sau accidente vasculare.

Diana Mitrache

 

4 comentarii la „ITM verificã acum cunostinte, nu documente

 • 5 noiembrie 2012 la 10:10
  Permalink

  aste ii plac sefei de la itm acum trei ani a umflat un contract gras cu cnh vreo trei sute milioane sa testeze inginerii de la minele din vale si ca dovada ea nu isi uita binefacatorii care suspect nu se regasesc printre vinovati la nici un accident intimplat in vale…prietenii stiu de ce.

  Răspunde
 • 5 noiembrie 2012 la 14:10
  Permalink

  Doamna a uitat sa treaca si politia si Agenti de paza sau Securitate ca la Axis security nu se stie ce suntem care este salariul minim si de ce nu da spor de noapte desi constitutie prevede asa ceva

  Răspunde
 • 5 noiembrie 2012 la 14:17
  Permalink

  gelu are dreptate deaia nu numa ca nu se baga la accidente in mina sa rezolve dar nici la paza nui intereseaza daca isi primesc salariul minim etc

  Răspunde
 • 9 noiembrie 2012 la 10:16
  Permalink

  culmea e ca contractul l a negociat cu un domn care era atunci in cnh si se numea intimplator bodea,asta e inca unul din misterioasele contracte din cnh la fel de tare ca cel cu salopetele spalate la bucuresti

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.