Zeci de tineri, multi dintre ei fiind din rândul celor ce nu au promovat examenul de Bacalaureat, se înscriu, în aceste zile, la cursuri organizate de Universitatea din Petrosani. Pot deveni operatori pe calculator cu acte în regulã, sau tehnicieni auto, iar cele douã au mare cãutare, motiv pentru care s-a si prelungit înscrierea.
„La cele douã sectii s-au înscris pânã acum 61 de candidati. Bineînteles cã sectia mai în vogã este cea de analist programator, dar si cealaltã are înscrisi. Mai sunt libere si cele pentru rromi, sau destinate celor din mediul rural, dar,  probabil, se vor înscrie si ei în zilele urmãtoare,  având în  vedere cã se va prelungi admiterea pânã în 21 septembrie”, a precizat prof univ Sorin Nagy, coordonator în cadrul  programului de la Universitatea din Petrosani.
Pe unii chiar i-am gãsit în timp ce îsi completau dosarele. Si nu toti sunt dintre cei fãrã Bacalaureat.
„Am fost îndrumat de un prieten, care mi-a spus despre ce e vorba si am ales acest proiect. Lucrez într-un domeniu în care acest curs de IT m-ar ajuta. Am luat Bacalaureatul, dar am nevoie de calificãri si dacã sunt gratuite…  Viitorul acesta este, tehnologia si calculatoarele”, a spus unul dintre cei ce se înscriau la acest colegiu.
„Am auzit despre acest curs si am zis sã încerc.  M-am înscris la cursul de analist programator. Nu am promovat Bacalaureatul. Sper ca apoi, însã, sã îmi gãsesc de lucru ca analist programator”, a spus un alt candidat. „Analist programator vreau si eu. Fac facultatea la Timisoara si am decis sã urmez si acest curs, cã nu stii cu ce o sã continui si vreau sã am cât mai multe specializãri”, a precizat o altã cursantã.
Nu mai putin de 56 de tineri sunt asteptati la Universitatea din Petrosani, la acest colegiu non-universitar, chiar dacã nu au luat Bacalaureatul. Pot deveni tehnicieni în meserii foarte cãutate pe piata muncii. 40 dintre cei ce se înscriu pot fi bursieri ce se vor califica în  meseria de tehnician  transporturi auto interne si internationale, iar 10 locuri sunt cu bursã pentru analisti programatori.  Alte locuri, pânã la totalul de 112, sunt locuri fãrã taxã, o parte fiind destinate celor din categorii sociale  defavorizate.
Diana Mitrache