Mai multi porci au murit iar analizele prelevate au arãtat cã este vorba de pesta porcinã. Autoritãtile  s-au mobilizat, luni seara, si au instituit o zonã de  carantinã. Totodatã, ieri, Comitetul Local de Combatere a Bolilor a fost convocat  pentru a se decide mãsurile ce se impun, mai ales cã erau si alte animale care prezentau simptome de boalã.
Focarul de pestã porcinã este localizat în Colonia Vulcan, iar proprietarii porcilor au vãzut cã de câteva zile animalele prezintã semne de boalã si au chemat medicul veterinar. Doi dintre porci au murit iar analizele prelevate au arãtat cã este vorba de virusul pestei porcine. Dat fiind faptul cã luni seara exista suspiciunea de pestã porcinã, prefectul judetului Hunedoara, Fabius Kiszely, a dispus primele mãsuri de interventie, astfel cã în zonã au fost mobilizati jandarmi si specialisti din cadrul DSVSA Hunedoara.
„Analizele preliminare  efectuate, al cãror rezultat a venit luni, au confirmat suspiciunea prezentei virusului pestei porcine africane. Medicii  veterinari au sacrificat cel de-al treilea porc si au dezinfectat gospodãria. În urma anchetei epidemiologice efectuate nu au fost semnalate, pânã astãzi, alte cazuri de îmbolnãviri la animalele din zonã. Astãzi, 27 august, în cadrul sedintei Unitãtii Locale de Decizie (ULD) din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), convocat de prefectul judetului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, în calitate de presedinte al C.L.C.B., a fost aprobat prin Hotãrârea nr. 7 din 27 august 2019 ”Planul de mãsuri de suspiciune a pestei porcine africane în municipiul Vulcan, str. Jiului, nr. 13 / 1, judetul Hunedoara”, a informat Prefectura Judetului Hunedoara.
„În cursul zilei de sâmbãtã, au fost identificati doi porci morti în Colonia de Jos. Au fost recoltate probe si cadavrele celor douã animale, care au fost trimise la Alba Iulia si s-a constatat cã este o suspiciune de pestã porcinã africanã. S-au luat analize si de la cel de al treilea porc din aceiasi gospodãrie, viu, care se pare cã prezintã aceleasi simptome”, spune Cristian Merisanu, viceprimarul municipiului Vulcan. Odatã cu instituirea stãrii de alertã epidemiologicã în Municipiul Vulcan, a fost izolatã zonei unde a fost notificatã  suspiciunea prin instituirea de filtre care vor urmãri respectarea restrictiilor de miscare a animalelor,  persoanelor, mijloacelor de transport, în vederea prevenirii transmiterii virusului PPA din zona afectatã, începând cu data de 27.08. 2019. Filtrele vor fi organizate pe principalele cãi de comunicatii. Târgurile de animale vii vor fi interzise în continuare iar astãzi-miercuri, conducãtorii Unitãtilor Locale de Sprijin din Valea Jiului si Zona Hateg,  precum si cu asociatiile de vânãtoare se vor întâlni în  vederea reinformãrii privitor la recoltarea probelor de la  mistretii vânati si gãsiti morti pe fondurile de vânãtoare care tin de noua situatie epidemiologicã din judetul Hunedoara.
Potrivit autoritãtilor, unul dintre proprietarii porcilor morti ar fi vândut de putin timp 14 purcei, astfel cã autoritãtile vor sã afle la cine si în ce zone au ajuns animalele. La nivelul judetului, prefectul de Hunedoara a decis instituirea stãrii de alertã epidemiologicã permanentã pe teritoriul judetului, dat fiind faptul cã  Gorj. Pe teritoriul Judetului Gorj a fost raportatã aparitia unui focar de Pestã Porcinã Africanã. Pentru a împiedica rãspândirea bolii, toate  animalele suspecte trebuie  sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despãgubiti  de cãtre stat, în conditiile  prevãzute de legislatie.
Diana MITRACHE
Maximilian Gânju