Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului achizitioneazã energie electricã de pe Bursã Românã de Mãrfuri. Aceastã practicã este des întâlnitã în ultimii ani, institutiile publice sau societãtile de stat apelând la aceastã metodã pentru a-si reduce cheltuielile. În acest mod, este selectatã oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere financiar.
“Pe toatã perioada de derulare a contractului furnizorul va suporta integral costurile dezechilibrelor. Tarifele pentru serviciile de transport, de sistem, tarifele de distributie a energiei electrice, precum si alte tarife ce pot fi introduse de autoritatea competentã, contributia pentru cogenerarea de înaltã eficientã si valoarea certificatelor verzi (calcul valoare/mod de facturare), sunt reglementate prin legislatia în vigoare aplicabilã la momentul facturãrii, ele putând fi modificate si completate ca urmare a modificãrilor legislative incidente. Orice modificare a acestora prin modificarea legislatiei aplicabile (eliminare, completare, modificare valoare etc) va duce la actualizarea automatã a valorilor facturate de cãtre furnizor, fãrã a fi necesarã amendarea contractului, furnizorul notificând consumatorului modificãrile intervenite cu precizarea temeiului legal al acestora”, aratã documentatia.
Produsul energie electricã, achizitionat de cãtre achizitor este considerat o utilitate si este necesar pentru asigurarea functionãrii utilajelor din dotare, preponderent la asigurarea microclimatului minier (ventilatoare, compresoare, pompe si masini de extractie). În prezent furnizarea energiei electrice este asiguratã prin contract aflat în derulare, a cãrei perioadã de valabilitate înceteazã la data de 30.06.2019. Produsul energie electricã asigurã functionarea utilajelor din dotarea Sucursalelor Mina Paroseni si Mina Uricani.
Cosmin BACIU