Închiderea minelor prin plecãri pe cale naturalã

Închiderea minelor Lupeni si Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu va afecta angajatii. Pânã la finalul anului 2024 atunci când este programatã închiderea efectivã a celor douã unitãti miniere, nu vor mai exista salariati. Iesirile din sistem se vor face pe cale naturalã, apreciazã Ministerul Energiei.
“Închiderea minelor necompetitive în conformitate cu Planul de închidere notificat si autorizat în conformitate cu prevederile Deciziei CE nr. 787/2010 prevede disponibilizãri anuale pânã la finele  anului 2024, în baza  programelor de disponibilizare. Ministerul Energiei apreciazã cã la sfârsitul procesului de închidere a minelor, inclusiv lucrãri  de ecologizare si  monitorizare, nu vor exista persoane direct afectate”, aratã Ministerul Energiei.
Închiderea minelor din Valea Jiului, respectiv exploatãrile miniere Petrila, Paroseni si Uricani, ulterior Lonea si Lupeni a demarat în conformitate cu prevederile Decizie CE nr. 787/2010 privind acordarea  ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive, în urma analizei situatiei tehnico-economice a exploatãrilor miniere aflate în activitate la finele anului 2009. Ajutorul de stat s-a  acordat prin întocmirea Planului de închidere si notificarea transmisã Comisiei Europene de autoritãtile române. La data de 22 februarie 2012 prin Decizia nr. C (2012) 1.020 /final, Comisia Europeanã a autorizat statul român sã acorde din fondurile  publice un ajutor de 1.169 milioane RON, aproximativ 270 de  milioane de euro, în  vederea închiderii minelor de cãrbune necompetitive din Valea Jiului.
“Ulterior, autoritãtile române au renotificat modificarea Planului de închidere autorizat prin Decizia nr. C (2012) 1.020/final/2012, în functie de anumite situatii identificate (conditii tehnice sau geo-tectonice de zãcãmânt, evolutia indicatorilor tehnico- economici ai minelor considerate viabile,  solicitãri ale comunitãtilor locale) care au determinat modificãri ale elementelor schemei de ajutor de stat. Ajutorul de stat acordat închiderii minelor de  cãrbune necompetitive din Valea Jiului prevede si o componentã socialã, prin acordarea de plãti compensatorii si venituri de completare  persoanelor ce urmeazã a fi disponibilizate,  precum si programe de reconversie profesionalã pentru aceste persoane”, mai aratã Ministerul Energiei.  Cele douã unitãti miniere continuã sã functioneze, peste o decizie a Comisiei Europene. Sãptãmâna trecutã, firma polonezã GIG a transmis Comisiei Europene concluziile raportului privind  prelungirea activitãtii la cele douã entitãti din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Cosmin BACIU

5 comentarii la „Închiderea minelor prin plecãri pe cale naturalã

 • 27 mai 2019 la 20:23
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 27 mai 2019 la 20:50
  Permalink

  Cel care ai scris articolul,mai studiaza frate,cei de la suprafata nu conteaza,ei nu sunt afectati? Pt voi nu exista decat subteran! Vai mama voastra!

 • 28 mai 2019 la 01:43
  Permalink

  2024 a spus psd -ul dar sa vedem ce spune pnl-ul,ma tem ca de la anul daca mai raman 2 mine

 • 28 mai 2019 la 05:52
  Permalink

  cu dedicatie miner .sau mai deschis noi mine in valea jiului – Nu asa car Vulcan si Livezeniul raman Lupeni respectiv Lonea sunt ca si inchise azi maine vezi ca au terminat cu rezerva de carbune si apoi program de inchidere

 • 28 mai 2019 la 08:04
  Permalink

  PNL-ul a castigat alagerile europarlamentare. Gurvernul este al PSD+ALDE. Ei decid in privinta CEH. Nu stii pentru ce s-a votat in 26 mai?

Comentariile sunt închise.