Ministerul Dezvoltãrii finanteazã realizarea documentatiei de urbanism pentru cetãtile dacice din Muntii Orastiei incluse în Patrimoniul UNESCO.
Costurile estimate pentru realizarea planurilor urbanistice zonale aferente suprafetelor ocupate de cetãti sunt aproximativ 2 milioane lei, bani ce vor fi alocati de la bugetul de stat. Totodatã va fi elaborat un plan de actiune, cu termene clare, care sã asigure protejarea elementelor de patrimoniu mondial, prin adoptarea mãsurilor necesare pentru ca aceste zone sã fie clar delimitate si detaliate. Decizia a fost luatã dupã ce  secretarul de stat Virgil-Alin Chirilã a participat, în perioada 18 – 19 aprilie 2019, la sedinta festivã care a avut loc la Consiliul Judetean Hunedoara, cu tema „Cetãtile  dacice din Muntii Orãstiei, 20 de ani de la recunoasterea UNESCO”.
„Protejarea patrimoniului cultural reprezintã o preocupare prioritarã a Guvernului României, iar Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, în conformitate cu prevederile legale în vigoare si tinând cont de solicitãrile existente, va asigura finantarea pentru elaborarea documentatiilor de amenajarea teritoriului si urbanism pentru zonele cu monumente înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, respectiv pentru cetãtile dacice din Muntii Orãstiei”,  a subliniat oficialul.
Maximilian Gânju