Peste 50 de hectare de vegetatie a ars în urma unui incendiu ce a izbucnit în în cadrul Composesoratului Piatra Coziei.
Focul ameninta si pãdurea si gospodãriile din Cozia, iar numai interventia pompierilor a evitat producerea unei catastrofe.
“Pompierii Detasamentului Deva au intervenit la un incendiu de vegetatie produs. Cele 3 echipaje de  pompieri au reusit  controlarea arderii, desi vântul fãcea ca focul sã se extindã imprevizibil si cu repeziciune. Incendiul a fost localizat înainte de a se extinde la fondul forestier sau la gospodãriile din zona. Suprafata afectatã a fost de aproximativ 50 de hectare”, spune Anemona Doda,  purtãtor de cuvânt ISU Hunedoara. Pentru evitarea  producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Hunedoara aduce la cunostintã faptul cã  pentru igienizarea terenurilor existã  obligatia de a solicita si obtine acceptul de la autoritãtile competente.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Hunedoara avertizeazã cã potrivit Ordonantei de Urgentã nr. 195 din 2005 privind protectia mediului, cu modificãrile si completãrile ulterioare, este interzisã arderea miristilor,  stufului, tufãrisurilor sau vegetatiei ierboase, fãrã acceptul autoritãtii  competente pentru protectia mediului si fãrã informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgentã. Nerespectarea acestei prevederi legale se sanctioneazã cu amendã contraventionalã al cãrei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice si respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.
Marius Mitrache