Valea Jiului în The New York Times

Americanii, gratie lui Kevin, un fotoreporter, pe care, împreunã cu colegii mei, l-am dus prin mâna Lupeni si pe la oamenii din Valea Jiului, au avut în aceste zile ocazia sã afle din cotidianul The New York Times, cum mai e pe la noi.
Kevin a venit în Valea Jiului prin februarie 2018 si abia a reusit, cu tot sprijinul nostru, al celor din presã, sã ajungã sã fotografieze niste mineri. Era fascinat de ce vedea la noi si asta vãd acum si cei care sunt abonati la acest ziar de prestigiu.
Ce spun americanii, vis-a-vis de acest articol? Pãi le pare rãu cã Guvernul nu a fãcut nimic si vãd asta ca pe un regres, dovadã fiind marea emigrare a celor din România.
„Eu cred cã Guvernul României ar trebui sã încerce sã arate respect pentru  muncitorii, ce au ajutat cã economia tãrii sã functioneze multi ani. Îmi aduc aminte în anii 60, 70, în SUA, când soldatii se întorceau din Vietnam si erau tratati fãrã respect. România era o tarã comunistã.
Ei trebuie sã punã deoparte, sã îsi foloseascã resursele si capitalul, ca sã le ofere acestor oameni cea mai bunã reabilitare a lor. Asta cere timp si efort, dar într-un final, vor înlocui industriile si vor locui într-o tarã mult mai sãnãtoasã”, spune unul dintre cei care a parcurs imaginile si reportajul lui Kevin, intitulat „What Life After Coal Looks Like” (click aici).
Pentru altii, aceste imagini surprinse de Kevin îi aduc înapoi în timp.
„În 1988 am fost în România, când veneam din Uniunea Sovieticã. Era atât de sãracã încât fãcea ca Rusia sã arate foarte bine. Mãgari si boi în loc de masini pentru recolte si am condus printr-o zonã foarte murdarã, cu fum galben ce acoperea întreaga Vale. Pâinea era rationatã si oamenii nu puteau cumpãra carne. Nu era niciun pic de carne. În 1989, însã, erau minerii care, pentru cã le plãtea salariile si le tinea minele deschise, îl apãrau pe Ceausescu si ei stiau cine le pune pâinea pe masã si erau brutali cu protestatarii”, afirmã un altul.
„Acesta este motivul emigrãrii în masã, dupã abdicarea comunismului în 1989. Populatia a scãzut de atunci”, conchide alt cititor al New York Times.
Kevin a fost fascinat de Valea Jiului
S-a îmbrãcat în miner, a mâncat cu ortacii acasã, sã vadã cum  aratã masa unui miner, s-a trezit muscat de câinii vagabonzi si a bãtut Valea Jiului de la un capãt la altul, totul pentru un album foto. Fotoreporterul Kevin  Faingnaert a venit din Belgia si, dupã ce publicat pentru reviste de prestigiu, a umblat toatã Europa si chiar a ajuns si în Peru ori Argentina, Insulele Feroe sau Danemarca, s-a decis sã vadã cum aratã o zonã în care mineritul se închide. Ce fac minerii, cine sunt ei? Cum e acasã la ei? Ce mai asteaptã ei, ori cum este când ies de sub pãmânt? Toate au fost întrebãri la care si-a rãspuns singur, timp de douã sãptãmâni cât a locuit în Valea Jiului. Tânãrul s-a ales cu experiente pe care le regãsim acum  în reportajul din The New York Times.
Diana Mitrache

3 comentarii la „Valea Jiului în The New York Times

 • 10 aprilie 2019 la 21:41
  Permalink

  Domnule Kevin,trebuie facute investitii la Mina Vulcan si Mina Livezeni pentru a deveni rentabila huila Vaii Jiului,carbune superior.

 • 11 aprilie 2019 la 08:40
  Permalink

  baaaah , da prostalau mai esti !!!

 • 11 aprilie 2019 la 09:16
  Permalink

  lasa sa vada si aia acolo in ce conditii munciti si traiti in valea jiului…..poate va trimit de mila niste ajutoare….inclusiv cate ceva de „baut „….or cam vazut ca va „place „

Comentariile sunt închise.