Doru Visan: “România nu-si poate permite sã renunte la cãrbune”

Realizarea mixului energetic este, din nou, o temã de actualitate la nivelul Guvernului. Statul ia în considerare realizarea unui mix energetic bazat pe cãrbune si hidro. Si partea care va rãmâne din Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi inclusã în posibilul mix energetic.
Ministerul Energiei are în plan reorganizarea productiei de energie prin înfiintarea unei noi companii în care sã fie incluse atât centralele pe cãrbune, cât si cele hidro, a declarat, marti, Doru Visan, secretar de stat în minister. Intentia vine ca urma a faptului cã tara noastrã a importat multã energie în primele douã luni de iarnã, ca urmare a pretului mare de pe piata internã. Dacã nu se va gãsi o solutie de reorganizare si eficientizare, situatia se va repeta an de an. Intentia de a se crea o companie în care sã fie cuprinse termocentralele si cele hidro a fost anuntatã de secretarul de stat, Doru Visan, fost director general la SE Paroseni.
„Structura actualã a productiei de energie, monocombustibil, este cea mai pãguboasã. Dacã nu atacãm frontal, vom avea la nesfârsit aceleasi probleme. (…) Statul este actionar si la Hidroelectrica, si la cãrbune. O variantã de lucru este o companie nouã, cu Hidroelectrica si Complexul Oltenia. Mentinerea cãrbunelui si definirea lui este obligatorie. România nu-si poate permite sã renunte la cãrbune”, a spus Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei, precizând si cã propunerea va fi lansatã în dezbatere publicã. În noua structurã ar urma sã fie incluse Hidroelectrica, companie pe profit, dar si douã societãti aflate pe pierdere, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara.  Ideea fuziunii companiilor profitabile cu cele pe pierdere a fost lansatã de  fostul ministru al economiei Adriean Videanu în anul 2011. Ideea a fost reluatã în 2013 de fostul ministru Constantin Nitã si sustinutã de Guvernul Ponta de atunci. Nitã a încercat sã o promoveze, însã s-a stins odatã cu schimbarea sa din functie în 2014.
Monika BACIU
Maximilian GÂNJU

Advertisements

5 comentarii la „Doru Visan: “România nu-si poate permite sã renunte la cãrbune”

 • 19 februarie 2019 la 19:50
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 19 februarie 2019 la 19:51
  Permalink

  Hopa… se aproprie alegerile, iar venim cu mixul ?i ramanem cu … pixul.

 • 19 februarie 2019 la 20:00
  Permalink

  Pana acum ziceai ca energia pe carbune nu are viitor Visane.Cum de ai sucit-o ca la Ploiesti ? Doar nu crezi ca mai pupi voturile celor din Vale ?

 • 20 februarie 2019 la 03:31
  Permalink

  capusele ,dupa ce au supt de la energeticieni acum vor sa suga si de la hidro

 • 21 februarie 2019 la 12:10
  Permalink

  Cautati pe net Strategia de Dezvoltare Energetica 2019-2030…veti rade binenteles dar aceste lucruri se vor intampla

Comentariile sunt închise.