Abia pornitã alimentarea cu agent termic cãtre populatia si agentii economici, în special din Petrosani, aceasta riscã sã fie opritã de sãptãmâna viitoare.
Reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara au dat un ultimatum pânã la începutul lunii viitoare, însã, primarul spune cã, de la începutul acestui sezon, au tot fost amenintãri si le sugereazã celor de la CEH sã îsi revizuiascã opinia.
„Cred cã e al VI-lea comunicat de acest gen, de la momentul la care au început furnizarea agentului termic. CEH conditioneazã continuarea alimentãrii cu agent termic, de o garantie din partea primãriei, pentru întreaga cantitate de cãldurã livratã consumatorilor din Petrosani. Eu le rãspund cã aceste lucru este ilegal, iar pe de altã parte,  relatia contractualã este între CEH si SC Termoficare, care este în faliment, iar decizia este a administratorului financiar”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Totusi, populatia nu a plãtit, iar datoriile sunt uriase, motiv pentru care furnizorii de agent termic cer plata urgentã a facturilor.
Potrivit comunicatului remis de CEH, la data de 28.12.2018 a fost emisã factura în sumã de 452.155,66 lei cu TVA, având termenul scadent în 12 ianuarie 2019. Pânã acum, însã, a fost achitatã doar  suma de 113.789 lei cu TVA, iar din acest motiv, CEH sustine cã va sista furnizarea agentului termic si va conserva magistrala de transport. „Fac un apel si pe aceastã cale, celor care beneficiazã de acest serviciu sã îsi plãteascã ce au consumat, iar dacã se va pune problema la modul serios, sã stopeze agentul termic în plicã iarnã, cred cã ar fi un gest cel putin ne la locul lui, pentru cã, pe perioada  în care sunt temperaturi negative, odatã pornit  sistemul, nu poate fi oprit, cu toate restantele la platã”, a mai precizat primarul din Petrosani.  În municipiul Petrosani, abonatii sistemului de  termoficare beneficiazã si de subventie din partea Consiliului Local, iar numãrul consumatorilor racordati la sistemul de  termoficare este de 2.409. Potrivit datelor oficiale, în prezent mai sunt bransate 2295 de apartamente, 33 de gospodãrii individuale, 11 institutii publice si 182  de agenti economici.
Diana Mitrache