Cãrbunele este pe primul loc la productia de energie electricã. Luni, la orele prânzului, mai bine de 25% din totalul de energie electricã era produsã de termocentralele pe bazã de cãrbune.
Potrivit lui Samuel Dioane, CEH are o  contributie importantã la acest procent.  “Pretul la energie a început sã creascã. În perioadele de iarnã si cele de varã, cu secetã extremã, se vede cât de necesar este cãrbunele. Functionãm la Paroseni si la Mintia cu un cazan. Producem undeva la  jumãtate din energia pe bazã de cãrbune necesarã la nivel national”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al CEH.  Potrivit oficialilor companiei, desi situatia este extreme de dificilã, functionarea fiind  îngreunatã din cauza  lipsei resurselor financiare, zilnic se extrage o  cantitate de cãrbune  care este suplimentatã cu huilã din import.
“Producem zilnic  pentru a asigura siguranta sistemului energetic national în aceastã iarnã. Din punctul nostru de vedere nu vor fi  probleme”, a mai spus sursa citatã.  Dintr-un document transmis de CEH. Ministerului Energiei reiese faptul cã productia de cãrbune a depãsit estimãrile initiale.  ”Productia internã CEH estimatã a  fi extrasã de cãtre sucursalele miniere din cadrul CEH în perioada iunie – septembrie a fost de 185.028 tone. Desi au existat probleme legate de lipsa personalului direct productiv, deficiente în aprovizionarea ritmicã cu materiale si piese de schimb, probleme de naturã minierã – aparitia unui foc endogen la EM Vulcan, probleme legate de uzurã fizicã si moralã a fluxurilor de transport, prin eforturi deosebite s-a depãsit productia estimatã cu 3726 tone huilã”, aratã Ministerul Energiei. De altfel, problemele financiare ale Complexului Energetic Hunedoara au limitat si cantitãtile de  cãrbune achizitionate din import.
Monika BACIU