Zilnic, în ultima sãptãmânã, zeci de oameni au sunat la 112, dupã ce au vãzut foc pe Golgota, un loc în care acum mai bine de 15 ani a functionat o groapã de gunoi pentru municipiul Petrosani.
Zona este, însã, si acum împânzitã de deseuri, iar altele noi ajung periodic acolo, cu bunã stiintã a celor ce ar trebui sã se ocupe de salubritatea orasului. Si asta o recunosc chiar oamenii care urcã cu masinile inscriptionate la firma Eolian Energy, cea care ar trebui sã ducã deseurile exclusiv la Bârcea Mare.
„De vineri arde. Noi am terminat munca  pe la 14,00, cã e program redus, dar apoi au venit si au dat iar foc. Noi aducem aici gunoi. Dacã aici ni s-a dat ordin sã aducem! Noi de unde sã stim?  Noi suntem muncitori. Nu stim”, a spus unul dintre muncitorii care se afla în zonã, luni dimineatã si care, dupã ce a golit deseurile, astepta sã fie acoperite de un ifron.
Oamenii  se disculpã si spun cã executã un ordin, iar munca lor este dublatã de faptul cã deseurile ard cu flacãrã, uneori, iar oamenii cheamã pompierii. „Acum doar fumegã, pentru cã a ars mocnit, dar în  week-end au fost oameni care au sunat la 112 cã au vãzut cã ardea cu flacãrã”, au spus pompierii. Cei de la ISU sunt  de mai bine de o  sãptãmânã în zonã si o supravegheazã pentru a limita focarul, însã, poluarea este uriasã si nimeni nu pare sã meargã la cauza  principalã: faptul cã acolo nu ar trebui sã mai existe niciun depozit de deseuri.
Teoretic, zona este folositã de municipalitate de prin 2016 ca zonã de depozitare a resturilor vegetale, însã, locul este împânzit de gunoaie de tot felul. Deseurile vegetale pot fi, însã, depozitate în locuri special amenajate, tocmai pentru a evita astfel aprinderea lor.
Locul, însã, este împânzit de locuinte improvizate si de oameni care cresc  animale si care, cu  sigurantã, aruncã toate deseurile pe acest deal, denumit Golgota. Mai mult, toate reziduurile curg în apa ce  traverseazã orasul prin acel loc împânzit de constructii insalubre.
Petrosaniul nu mai are groapã de gunoi de mai bine de un deceniu si jumãtate, iar singurul loc ce a functionat ca deponeu, a fost cel temporar de la Dâlja. Acolo, însã, spatiul a fost perfect etansat si nicio scurgere nu s-a produs haotic, locul fiind acum ecologizat. Golgota, însã, rãmâne locul aflat  deasupra Petrosaniului, în zona Cartierului Aeroport si oamenii de jos sunt, uneori,  sufocati de fumul  înecãcios generat de gunoaiele ce ard mereu.
Diana Mitrache